Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

AuteursrechtInformatiePunt

Algemene informatie
AuteursrechtInformatiePunt

Mag je citeren uit andermans werk, of een op internet gevonden afbeelding gebruiken voor je scriptie of dissertatie? Wie heeft het auteursrecht op een ingeleverde scriptie of afgerond onderzoek? Waar moet je aan denken als je een artikel aanbiedt voor publicatie bij een uitgever? Wat is geoorloofd bij het samenstellen van een reader of ander onderwijsmateriaal?

Deze auteursrechtwijzer is gebaseerd op de Nederlandse Auteurswet. Vragen over auteursrecht? Mail naar auteursrecht@uva.nl. Heb je andere vragen, neem dan contact op met de Bibliotheek.

Auteursrecht in onderwijs en onderzoek

Studenten, docenten en onderzoekers (her)gebruiken vaak materiaal van derden, bijvoorbeeld in lesmateriaal of in een scriptie. De Auteurswet staat toe dat gedeelten van een werk gebruikt worden zonder dat er toestemming nodig is van de auteursrechthebbende, op voorwaarde dat bepaalde regels in acht worden genomen.
Op Auteursrechten in het hoger onderwijs van SURF is uitgebreide informatie over auteursrecht te vinden. Met zoekfilters kun je de resultaten toespitsen op thema (publicaties, beeld en geluid), doelgroep (student, docent, onderzoeker) en rol (auteur, gebruiker). Bij de meeste antwoorden kun je verder klikken naar meer informatie.

Op dit AuteursrechtInformatiePunt van de UvA vind je informatie voor: