Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
 • Bibliotheek HvA

  Met een geldige lenerspas, medewerkerskaart of collegekaart van de UvA kun je zonder bijkomende kosten lenen bij de bibliotheek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

 • Amsterdamse bibliotheken

  Wil je bij meerdere bibliotheken in Amsterdam lenen? Dan kun je een AdamNet-lidmaatschap afsluiten bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Het lidmaatschap geeft recht op een gratis lenerspas bij verschillende Amsterdamse bibliotheken. Lees meer over de voorwaarden op de website van AdamNet.

 • Andere bibliotheken

  Als een boek of artikel niet bij de UvA of HvA beschikbaar is, kun je gebruikmaken van Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) om het uit een andere bibliotheek aan te vragen. Voor deze dienst heb je een IBL-account nodig.

  Publicaties uit andere bibliotheken vraag je aan via Worldcat Discovery. In deze database vind je de collecties van een zeer ruim aantal Nederlandse bibliotheken. Ook zijn artikelen uit een groot aantal tijdschriften opgenomen.

  Je kiest zelf de locatie waar je jouw aangevraagde boeken wilt afhalen. Artikelen krijg je per e-mail toegezonden. De leentermijn van boeken die je via de UvA van een andere bibliotheek hebt geleend, kan niet worden verlengd.

 • Een IBL-account openen en wijzigen

  Voor medewerkers en studenten van de UvA wordt automatisch een IBL-account geopend op het moment van het plaatsen van een eerste IBL-aanvraag. Externen kunnen een IBL-account openen via het formulier onderaan deze pagina.

  IBL-accounthouders zijn gehouden aan het reglement (pdf) voor eindgebruikers met een IBL-account. Voor het bekijken van aanvragen in WorldCat Discovery en het wijzigen van de IBL-gegevens, bekijk de handleiding.

 • Voorwaarden en tarieven

  De landelijk vastgestelde leveringsvoorwaarden voor IBL zijn als volgt:

  • Er wordt niet geleverd aan profit-instellingen, nationaal of internationaal.
  • Kopieën worden uitsluitend digitaal geleverd;
  • Leveren uit e-books is niet mogelijk;
  • Leveren uit e-journals is wel mogelijk.

  De vastgestelde tarieven voor IBL zijn als volgt:

    Nederland Buitenland
  Leenaanvraag (boek) per band €13,00 €25,00
  Kopie-aanvraag (artikel/hoofdstuk) € 6,50 €15,00

  Tot en met augustus 2024 zullen de IBL-kosten voor UvA- en HvA-medewerkers en -studenten niet aan hen worden doorberekend. Externen betalen de hierboven genoemde tarieven.

  In augustus 2024 wordt de kostendoorberekening opnieuw bekeken en vastgesteld voor de periode vanaf september 2024.

 • IBL-aanvragen buitenland

  Voor het aanvragen van een boek of kopie uit het buitenland kun je een verzoek indienen via het daarvoor bestemde digitale formulier of per e-mail. Het is noodzakelijk de bibliografische gegevens zo volledig mogelijk en duidelijk te vermelden.

  Houd bij aanvragen uit het buitenland rekening met langere levertijden. Wij zijn afhankelijk van de medewerking van de bibliotheek in het buitenland. Niet alle buitenlandse bibliotheken lenen boeken per post uit. We kunnen niet garanderen dat een aanvraag gehonoreerd zal worden.

 • Online formulieren