Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Vraag het de Bibliotheek

Vragen, meldingen of klachten?

Bekijk eerst de webpagina met Updates vanwege het coronavirus.

Heb je een andere vraag, melding of klacht? Of mis je een publicatie in de collectie relevant voor onderwijs en onderzoek? Laat het ons weten.

Contactformulier

Heb je een vraag over onze erfgoedcollecties? Neem dan direct contact op met de onderzoekzaal Allard Pierson.

 

Liever direct iemand spreken?

App of bel ons!

WhatsApp naar 06 - 10 71 72 10 
Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Bellen naar 020 - 525 14 05
Dagelijks van 09.00 tot 18.30 uur.

 

Veelgestelde vragen

Studeren en faciliteiten

 • Kan ik printen en/of kopiëren in de bibliotheek?

  Voor medewerkers en studenten van de UvA die materiaal komen ophalen bij de UB Singel is het mogelijk om dit materiaal ter plekke te kopiëren en te scannen. Printen kan uitsluitend wanneer je vooraf een studieplek hebt gereserveerd.

  In het Library Learning Centre (REC H) kan op de begane grond geprint worden. Ook op Science park, P.C. Hoofthuis, het Bushuis en de Juridische Bibliotheek is het mogelijk te printen zonder studieplekreservering. Vergeet niet om een mondkapje mee te nemen naar de bibliotheek. Wanneer je naar de UvA-gebouwen komt, vragen wij je in de binnenruimten een mondkapje te dragen.

  Voor alle UvA-gebouwen waar je kunt printen, zie de webpagina van de UvA over Gebouwen en faciliteiten.

 • Kan ik een Chromebook lenen in de bibliotheek?

  De reguliere uitleen van Chromebooks voor één dag is op dit moment niet mogelijk. Mocht je dringend een Chromebook voor langere tijd nodig hebben, bijvoorbeeld voor een online examen of omdat je eigen laptop in reparatie is, dan kun je een verzoek indienen via het contactformulier van de Bibliotheek. Het aantal Chromebooks is beperkt. Voor wie een laptop nodig heeft, is er de optie om er een te huren via Studiepc.nl (met korting via Surfspot).

 • Ben ik verplicht om een mondkapje te dragen in de bibliotheek?

  Momenteel geldt binnen de UvA een dringend advies om mondkapjes te dragen in alle binnenruimten (gangen, liften, hallen et cetera.), totdat je op de plaats van bestemming bent. Dit geldt ook voor de bibliotheek. We vragen je het mondkapje pas af te doen achter een werkplek. Houd je het kapje liever op? Dan mag dat natuurlijk.

 

Online toegang, lenen en retourneren

 • Kan ik boeken aanvragen en lenen?

  UvA-studenten, -medewerkers en niet-UvA leners kunnen boeken aanvragen via CatalogusPlus en ophalen op verschillende bibliotheeklocaties. Niet-UvA leners kunnen alleen afhalen op de UB Singel en de onderzoekzaal Allard Pierson. Let op: boeken uit de collectie van de Hogeschool van Amsterdam kunnen nog niet worden geleverd.

  Zie voor een overzicht van alle geopende bibliotheeklocaties onze locatiepagina.

 • Vanwege de corona-maatregelen kan ik op dit moment niet naar de bibliotheek komen om mijn boeken in te leveren. Wat moet ik doen?

  Boeken waar geen reservering op staat, kunnen worden verlengd. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier. Voor wie het niet mogelijk is om boeken in te leveren op een bibliotheeklocatie kan deze per post naar ons opsturen:

  Universiteitsbibliotheek van Amsterdam
  Postbus 19185
  1000 GD Amsterdam

  Sommige postdiensten (bijvoorbeeld DHL) leveren niet aan postbussen. Verstuur dan je pakket naar:

  Universiteit van Amsterdam
  Referentie Postbus 19185 (Universiteitsbibliotheek)
  Tafelbergweg 51
  1105 BD Amsterdam

  In verband met de verwerkingstijd van de post kan het enige tijd duren voordat de boeken uit je account verdwijnen.

 • Wat kan ik als niet-UvA lener?

  Onder niet-UvA leners worden verstaan: particuliere leners, alumni en leners van andere universiteiten of gelieerde instellingen.

  Als niet-UvA lener is op dit moment het volgende mogelijk:

  • Boeken aanvragen, lenen en retourneren bij de UB Singel.
  • De digitale collectie raadplegen via een publiekspc. Reservering vooraf is verplicht. Dit kan via het contactformulier van de Bibliotheek.
  • Niet-uitleenbare werken uit de open collecties Geesteswetenschappen ter plekke te raadplegen. Ook hier geldt dat een reservering vooraf verplicht is. Dit kan via het contactformulier van de Bibliotheek.
  • Erfgoedmaterialen aanvragen en inzien op de onderzoekzaal Allard Pierson. Voor meer informatie en het maken van een reservering zie de website van het Allard Pierson.

  De herstart van de dienstverlening voor niet-UvA leners geldt uitsluitend voor de locatie UB Singel. In verband met de beperkte ruimte op de verschillende campussen hebben niet-UvA leners geen toegang tot andere bibliotheeklocaties. Daarnaast is het voor niet-UvA leners niet mogelijk om te studeren in de bibliotheek of een studieplek te reserveren, ook niet in de UB Singel.