Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Online toegang tot collectie

Voor UvA-studenten en -medewerkers

Ook zonder UvAvpn toegang!

Studenten en medewerkers van de UvA kunnen de databases, e-journals en e-books van de Bibliotheek overal, dus ook thuis, raadplegen na inloggen met hun UvAnetID. Voorwaarde is dat je de juiste weg bewandelt naar deze content. Die start altijd bij de Bibliotheek-website, in het bijzonder:

De bronnen die je hiermee vindt, hebben een link die vanzelf om je UvAnetid vraagt, wanneer je je fysiek niet op de UvA bevindt.

Het activeren van UvAvpn is hiervoor niet nodig, maar wanneer je de vpn hebt aanstaan is het inloggen met UvAnetID niet meer nodig.

Kom je hierbij problemen tegen? Dan stellen we het zeer op prijs om dit te vernemen.

Voor buitenpromovendi

Buitenpromovendi kunnen bij de personeelsafdeling van de faculteit verzoeken om hun gegevens in SAP in te voeren als gast-buitenpromovendus. Aan die status is een UvAnetID verbonden, met dezelfde mogelijkheden als UvA-studenten en -medewerkers hebben.

Voor alumni

 • UvA-alumni hebben toegang tot twee belangrijke databases van EBSCO: Academic Search Alumni en Business Source Alumni.

  Academic Search Alumni is een multidisciplinaire database met de volledige artikelen uit ruim 3.000 peer reviewed tijdschriften op veel wetenschapsgebieden.

  Business Source Alumni geeft toegang tot de volledige artikelen uit ruim 1.400 bladen en tijdschriften, waarvan 750 peer reviewed, op het gebied van economie en bedrijfskunde.
   
 • Daarnaast is er een vrij toegankelijke versie van ERIC met meer dan 200.000 publicaties full-text beschikbaar. ERIC is de belangrijkste database voor onderwijskunde, het bevat ruim een miljoen verwijzingen van 1966 tot nu. Film (5 min.) over het zoeken in ERIC.
   
 • Verder kunnen Alumni het RefWorks-account gebruiken zolang de UvA een abonnement op RefWorks heeft. Met RefWorks leg je een eigen online literatuurbestand aan. Referenties importeer je uit catalogi, databases of Google Scholar. Vervolgens breng je met het hulpprogramma Write-N-Cite literatuurverwijzingen en bibliografieën in Worddocumenten aan. Lees meer over RefWorks.

De toegang tot de databases voor EBSCO en RefWorks door alumni kan via dit formulier aangevraagd worden. 

Voor gepensioneerden

UvA-gepensioneerden kunnen een account aanvragen waarmee zij thuis toegang krijgen tot de databases en elektronische tijdschriften van de bibliotheek. Vul hiervoor het webformulier in.

Niet aan de UvA verbonden?

Toegang tot veel elektronische bronnen, bijvoorbeeld artikelen uit e-journals, is alleen mogelijk binnen het UvA-domein voor diegenen die niet verbonden zijn aan de UvA. Dit houdt verband met licentieovereenkomsten tussen de UvA en uitgevers van elektronische publicaties. Raadpleeg de bronnen via de publiekspc's in de Bibliotheek. De publiekspc’s geven geen toegang tot internet.

Hulp nodig bij het zoeken naar literatuur? Raadpleeg onze webpagina Zoeken in de collectie of Vraag het de Bibliotheek.

Tenslotte zijn er allerlei sites waarmee wetenschappelijke open access informatiebronnen gevonden kunnen worden.