Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Lenen & verlengen

UvA-studenten en –medewerkers hebben een geldige UvA-pas nodig. Externe leners hebben een geldige lenerspas nodig. Met een geldige pas kun je materialen uit de UvA-collecties inzien of lenen. Ook is het mogelijk om materialen aan te vragen uit de HvA-collecties.

 • Leenvoorwaarden

  Je kunt maximaal 50 materialen tegelijkertijd lenen. Voor UvA-medewerkers geldt een maximum van 100. De leentermijn kan per boek verschillen:

  • 28 dagen is de standaard uitleentermijn.
  • Zeven dagen geldt voor veelgevraagde boeken.
  • Zelfde dag retour geldt voor tijdschriften en kwetsbaar/bijzonder materiaal (alleen ter inzage).

  Wanneer je materialen bij de Bibliotheek leent, heb je als lener de verplichting om:

  • elk item voor de vervaldatum terug te bezorgen;
  • het geleende niet uit te lenen aan anderen of mee te nemen naar het buitenland;
  • schadevergoeding en eventueel aanvullende kosten te betalen in geval van verlies of beschadiging van het geleende of geraadpleegde item.
 • Materiaal zelf uit de kast halen

  Actuele en belangrijke titels voor onderwijs en onderzoek vind je in open opstelling op de verschillende bibliotheeklocaties. Je kunt ze daar zelf uit de kast halen en aan jezelf uitlenen.

  Lees meer over onze open collecties.

 • Materialen aanvragen via CatalogusPlus

  Via CatalogusPlus kun je materialen aanvragen uit onze fysieke collecties in open opstelling en het Boekendepot (IWO), waar het grootste deel van onze fysieke collecties zich bevindt. Afhalen kan bij een bibliotheeklocatie naar keuze.

  1. Log in op CatalogusPlus rechtsboven met je UvAnetID of je lenerspasnummer. Let op: Nieuwe externe leners dienen bij de eerste keer inloggen een wachtwoord aan te maken via de Reset password-optie.
  2. Vraag het gewenste materiaal aan via de Request-knop.
  3. Kies de locatie waar je het materiaal wenst op te halen.
  4. Zodra het materiaal voor je klaarligt, ontvang je een afhaalbericht. Het materiaal blijft zeven dagen voor je liggen.
  5. Bij het ophalen van het materiaal leen je het aan jezelf uit via de lendomaat of het wordt aan de balie aan je uitgeleend. Materiaal dat kwetsbaar is, mag alleen ter plekke worden ingezien. Dit materiaal is te herkennen aan de aanduiding '1 day loan' in de catalogus én aan een duidelijke inzagestrook in het materiaal.
  6. Aangevraagde materialen worden meestal binnen 1-2 werkdagen geleverd. In weekenden en op feestdagen vindt er geen levering plaats.

  Niet-aanvraagbare materialen

  Een deel van de titels in CatalogusPlus is niet aanvraagbaar. Het betreft:

  • Werken uit de open collectie die alleen ter inzage zijn, bijvoorbeeld veelgebruikte studieboeken. Hiervoor moet je naar de betreffende bibliotheekcollectie. 
  • Werken uit het Boekendepot (IWO) die alleen ter inzage worden aangeboden op het Boekendepot, zoals kranten en grote formaten. Hiervoor dien je contact op te nemen met het Boekendepot.

  Aanvragen en inzien van erfgoedmaterialen en bijzondere collecties

  Erfgoedmaterialen en bijzondere collecties kunnen aangevraagd worden via CatalogusPlus en via een aantal specifieke databases. Open voor meer informatie het Zoekportaal van het Allard Pierson in een nieuw venster. Aangevraagde materialen worden ter inzage gegeven op de onderzoekzaal van het Allard Pierson.

  Lenen bij de Hogeschool van Amsterdam

  Met een geldige lenerspas, medewerkerskaart of collegekaart kun je zonder bijkomende kosten lenen bij de bibliotheek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Boeken kunnen bij de HvA aangevraagd worden via CatalogusPlus en opgehaald worden bij een UvA of HvA bibliotheeklocatie.

  Het is ook mogelijk om ter plekke bij de HvA bibliotheeklocaties boeken te lenen. Voor meer informatie over openingstijden ga je naar: hva.nl/bibliotheek.

 • Verlengen gaat automatisch

  Materiaal met een uitleentermijn van 7 of 28 dagen en IBL-boeken worden automatisch verlengd, tenzij:

  • een andere lener het materiaal heeft aangevraagd;
  • of de maximale leentermijn is bereikt.

  Via e-mail ontvang je bericht als een andere lener het boek gereserveerd heeft of wanneer de maximale leentermijn is bereikt. 

  Maximale uitleentermijnen

  7 dagen items 6 weken
  28 dagen items 6 maanden
  Materiaal geleend uit andere bibliotheek (IBL-boeken) 4 maanden
  Zelfde dag retour (alleen ter inzage) 1 dags lening
  Toch langer nodig? Meld je bij de bibliotheekbalie.
 • Overzicht van mijn leningen en aanvragen

  In je account in CatalogusPlus vind je een overzicht van al je aangevraagde en geleende materialen. Ook ontvang je drie keer per jaar een overzicht van al je uitstaande leningen per mail.

Inleveren, herinneringsmails en blokkade
 • Inleveren

  Inleveren van geleend materiaal kan bij alle bibliotheekbalies of bij de inlevermachine in REC-H (begane grond) of in de UB Singel (1e verdieping).

  Ben je door omstandigheden niet in staat het materiaal op tijd in te leveren? Neem dan contact met ons op.

 • Herinneringsmails en blokkade

  Kort voor het aflopen van de leentermijn ontvang je een herinnering per e-mail om het geleende materiaal tijdig in te leveren. Zodra de leentermijn is verstreken, sturen wij je herinneringsmails. Check geregeld je mailbox (en spamfolder) die gekoppeld is aan je account.

  • Herinnering 1 (dag na de vervaldatum) 
  • Herinnering 2 (dag 4)
  • Herinnering 3 (dag 11): blokkade van je account gaat in. Je kunt geen materiaal meer aanvragen, lenen en verlengen. Lever je het materiaal alsnog in, dan vervalt de blokkade.
  • Herinnering 4 – de laatste (dag 18): je account blijft geblokkeerd en je ontvangt binnenkort een rekening.

  Uiterlijk twee weken na de laatste (4e) herinnering ontvang je een rekening voor vervangingskosten en administratiekosten van in totaal €75 per item.

  De rekening kun je alleen betalen door overmaking van het verschuldigde bedrag op het rekeningnummer van de Bibliotheek. Betalen aan een bibliotheekbalie is niet mogelijk.

  Betaal je niet? Dan schakelen we een incassobureau in.

  Kom je er niet uit? Neem contact met ons op.

Verloren of beschadigd materiaal
 • Verloren of beschadigd materiaal

  Ben je een geleend boek of ander materiaal kwijt of is het beschadigd? Laat het zo snel mogelijk weten via het contactformulier van de Bibliotheek. Geef in het formulier duidelijk aan om welk boek het gaat. Je ontvangt dan een factuur voor de vervangingskosten van het materiaal. Zodra de factuur voldaan is, wordt het materiaal uit je account gehaald.