Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Alles over lenen & inzage

 • Aanvragen materialen uit fysieke collecties

  Via CatalogusPlus kun je materialen aanvragen uit onze fysieke collecties in open opstelling en het Boekendepot (IWO), waar het grootste deel van onze fysieke collecties zich bevindt. Je kunt vervolgens een bibliotheeklocatie naar keuze opgeven voor het afhalen van de materialen. Dit gaat als volgt: 

  1. Log in op CatalogusPlus rechtsboven met je UvAnetID of je lenerspasnummer. Let op: Nieuwe externe leners dienen bij de eerste keer inloggen een wachtwoord aan te maken via de Reset password-optie.
  2. Vraag het gewenste materiaal aan via de Request-knop.
  3. Kies de locatie waar je het materiaal wenst op te halen.
  4. Zodra het materiaal voor je klaarligt, ontvang je een afhaalbericht. Het materiaal blijft zeven dagen voor je liggen.
  5. Bij het ophalen van het materiaal leen je het aan jezelf uit via de lendomaat of het wordt aan de balie aan je uitgeleend. Materiaal dat kwetsbaar is, mag alleen ter plekke worden ingezien. Dit materiaal is te herkennen aan de aanduiding '1 day loan' in de catalogus én aan een duidelijke inzagestrook in het materiaal.
  6. Aangevraagde materialen worden meestal binnen 1-2 werkdagen geleverd. In weekenden en op feestdagen vindt er geen levering plaats.
 • Niet-aanvraagbare materialen

  Een deel van de titels in CatalogusPlus is niet aanvraagbaar. Het betreft:

  • Werken uit de open collectie die alleen ter inzage zijn, bijvoorbeeld veelgebruikte studieboeken. Hiervoor moet je naar de betreffende bibliotheekcollectie. 
  • Werken uit het Boekendepot (IWO) die alleen ter inzage worden aangeboden op het Boekendepot, zoals kranten en grote formaten. Hiervoor dien je contact op te nemen met het Boekendepot.

  Voor alle andere niet-aanvraagbare materialen, neem je contact met ons op via het contactformulier. We helpen je graag verder.

 • Leentermijnen

  Je kunt maximaal 50 boeken tegelijkertijd lenen, maar let op: de leentermijn kan per boek verschillen:

  • 28 dagen is de standaard uitleentermijn.
  • Zeven dagen is voor veelgevraagde boeken.
  • Zelfde dag retour (alleen ter inzage) is voor kwetsbaar materiaal.
  • Boeken geleend uit andere bibliotheken (IBL-boeken) hebben andere voorwaarden.
 • Verlengen gaat automatisch

  Boeken met de standaard uitleentermijn of een zevendagen-uitleentermijn worden drie keer automatisch verlengd, tenzij iemand anders de boeken heeft aangevraagd. Via e-mail ontvang je bericht als een andere lener het boek nodig heeft of als de maximale leentermijn is bereikt. Na het bereiken van de maximale uitleentermijn kun je de boeken uitsluitend via een bibliotheekbalie laten verlengen. In je account in CatalogusPlus vind je een overzicht van al je aanvragen en leningen en of je uitleentermijn verstreken is.

 • Retourneren

  UvA-studenten en –medewerkers kunnen boeken retourneren bij alle heropende locaties. Externe leners kunnen hun boeken retourneren bij de UB Singel.

  Boeken kun je ook per post opsturen: 

  Universiteitsbibliotheek van Amsterdam 
  Postbus 19185 
  1000 GD Amsterdam 

  Sommige postdiensten (bijvoorbeeld DHL) leveren niet aan postbussen. Verstuur je pakket dan naar: 

  Universiteit van Amsterdam 
  Referentie Postbus 19185 (Universiteitsbibliotheek) 
  Tafelbergweg 51 
  1105 BD Amsterdam 

  In verband met de verwerkingstijd van de post kan het enige tijd duren voordat de boeken uit je account verdwijnen. 

 • Herinneringen en boetes

  Kort voor het verstrijken van de maximale leentermijn ontvang je een verzoek per e-mail om het geleende materiaal terug te brengen. Vanaf de vervaldatum van de uitleentermijn sturen wij herinneringen. De eerste herinnering is kosteloos, daarna wordt er een boete per item in rekening gebracht. 

  • Herinnering 1: nog geen boete 
  • Herinnering 2: €1,- 
  • Herinnering 3: €4,- (totaal €5,-) 
  • Herinnering 4: €10,- (totaal €15,-). Je account wordt geblokkeerd; lenen is niet meer mogelijk.

  Factuur: uiterlijk vier weken na de laatste herinnering ontvang je een factuur voor de boete, vervanging- en administratiekosten. Deze bedraagt minimaal €75,-.

  Boetes betalen

  Als je het materiaal terugbrengt, vervallen eventuele vervanging- en administratiekosten, maar de boete moet nog wel worden betaald. Boetes kun je alleen met pin betalen bij elke geopende balie van de Bibliotheek (zie onze locatie- en openingstijdenpagina), met uitzondering van de balie van het Library Learning Centre (REC-H). Daar kun je alleen contant betalen. 

  Betaal je niet? Dan zijn wij genoodzaakt een incassobureau in te schakelen. 

 • Lenen bij de Hogeschool van Amsterdam

  Met een geldige lenerspas, medewerkerskaart of collegekaart kun je zonder bijkomende kosten lenen bij de bibliotheek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Boeken kunnen bij de HvA aangevraagd worden via CatalogusPlus en opgehaald worden bij een UvA of HvA bibliotheeklocatie.

  Het is ook mogelijk om ter plekke bij de HvA bibliotheeklocaties boeken te lenen. Voor meer informatie over openingstijden ga naar: hva.nl/bibliotheek