Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Alles over lenen & inzage

Online en in onze databases vind je heel veel informatie. Maar soms heb je net dat ene boek of tijdschrift nodig. Kijk, en dat is waar wij je bij helpen. Om te lenen heb je een studenten- of medewerkerskaart van de UvA of HvA nodig (bezoekers: een lenerspas).

 • Wat heb ik nodig om te lenen?

  Studenten en medewerkers van de UvA en HvA

  Om te lenen heb je een studenten- of medewerkerskaart van de UvA of HvA nodig.

  Alumni

  Je geldige alumnipas van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) en een legitimatiebewijs geven recht op een gratis lenerspas. Hiermee kun je lenen bij Bibliotheek van de UvA en de HvA.

  Niet-UvA leners

  Wie niet aan de UvA verbonden is maar wel publicaties uit de collectie van de Bibliotheek wil lenen, kan een lenerspas online aanvragen.

 • Materiaal aanvragen of reserveren?

  Vraag je publicaties uit de collectie van de Bibliotheek eenvoudig online aan via UvA CatalogusPlus. Gaat het om boeken die ter inzage, of kort uitleenbaar zijn? Daar moet je fysiek voor langskomen. De uitleenbare boeken uit de open opstelling kun je wel online aanvragen en naar een andere locatie laten versturen om daar op te halen.

 • Is een boek uitgeleend?

  Reserveer ‘m online: Via My account in CatalogusPlus kun je een boek reserveren. Ook kun je van daaruit een leenoverzicht oproepen en zien of een gereserveerde publicatie al voor jou beschikbaar is. Is het zover? Dan ontvang je bericht per e-mail.

 • Afhalen en inleveren  

  Het aangevraagde materiaal ligt in principe de volgende werkdag na je aanvraag voor je klaar, op de door jou gewenste locatie. Vraag je op vrijdag na 15u, in het weekend of tijdens feestdagen aan? Dan leveren we de volgende werkdag. Let op: je krijgt een mailtje zodra je aanvraag klaarligt, je kunt tot 7 dagen na je aanvraag ophalen. Inleveren kan bij elke UvA- of HvA-locatie.

  Afhaal- en inleverlocaties

  Je kunt bij het aanvragen kiezen uit de volgende afhaallocaties:

  • Universiteitsbibliotheek - Singel 425
  • Bijzondere Collecties - Oude Turfmarkt 129
  • Bibliotheek Bètawetenschappen - Science Park 904
  • Bushuis - Kloveniersburgwal 48
  • Juridische Bibliotheek - Nieuwe Achtergracht 166 (Roeterseilandcampus, gebouw A)
  • Library Learning Centre Roeterseilandcampus - Roetersstraat 11
  • P.C. Hoofthuis - Spuistraat 134
  • CEDLA – Roetersstraat 33
  • Medische bibliotheek - Meibergdreef 15
 • Inzien

  Sommige publicaties lenen we niet uit, maar kun je alleen inzien. Denk aan kranten en tijdschriften, boeken ouder dan 100 jaar, (kostbare en zeldzame) werken op studiezalen en afdelingen. Je kunt een inzage aanvragen op één van onze locaties.

  Werken van vóór 1900, handschriften, brieven, oude drukken en bijzondere uitgaven kun je na aanvraag in de catalogus bekijken bij Bijzondere Collecties. Grote formaten en grotere hoeveelheden jaargangen van tijdschriften kun je alleen in de leeszaal van het Boekendepot (IWO) inzien. Let op: de uitleentermijn voor ‘inzage’ is één dag. De publicatie moet dezelfde dag voor sluitingstijd bij de balie worden ingeleverd.

 • Lenen en verlengen

  Je kunt maximaal vijftig boeken tegelijk lenen. De standaard uitleentermijn is 28 dagen. Tentamenliteratuur en veel gevraagde boeken hebben een kortere uitleentermijn, van 7 dagen. Sommige materialen zijn alleen voor gebruik in de bibliotheek zelf (1-dagslening).

  Automatische verlenging

  Je boek wordt automatisch verlengd met 28 dagen, tenzij het gereserveerd is door een ander. Er wordt maximaal 3 keer automatisch verlengd. Daarna moet je het boek terugbrengen en kun je het alleen nog verlengen via de bibliotheekbalie.

  Niet verlengbaar

  Materialen die alleen ter inzage (1-dagsleningen) zijn, kun je niet verlengen. De publicatie moet dezelfde dag voor sluitingstijd van de bibliotheekbalie worden ingeleverd.

  Ook boeken die je via Interbibliothecair leenverkeer (IBL) hebt geleend, kunnen niet verlengd worden.

 • Herinneringen en boetes

  Kort voor het verstrijken van de leentermijn ontvang je een verzoek per mail om de leentermijn te verlengen of het geleende terug te brengen. Overschrijd je de vastgestelde leentermijn, dan brengen we per geleend item een boete in rekening.

  Herinneringen

  Vanaf de vervaldatum van de uitleentermijn sturen wij herinneringen. De eerste herinnering is kosteloos, daarna wordt er een boete in rekening gebracht.

  • herinnering 1: nog geen boete
  • herinnering 2: €1
  • herinnering 3: €4 (totaal €5)
  • herinnering 4: €10 (totaal €15). Je wordt nu geblokkeerd. Lenen is niet meer mogelijk.
  • Factuur: uiterlijk 4 weken na de laatste herinnering ontvang je een factuur voor de boete, vervangings- en administratiekosten (minimaal €75).

  Herinneringen en andere berichten worden verstuurd per mail. Vergeet niet regelmatig je spamfolder te controleren.

  Boete betalen

  De boetes zijn per item en cumulatief: na de 4e herinnering  heb je €15 boete en kun je niet meer lenen of verlengen. Als je het boek terugbrengt, vervallen eventuele vervangings- en administratiekosten, maar de boete moet betaald worden.

  Boetes kun je betalen bij elke balie van de Bibliotheek. In UB Singel, het P.C. Hoofthuis en de HvA-Bibliotheek alleen per pin.

  Betaal je niet? Dan schakelen we een incassobureau in.

Vragen over aanvragen, lenen of boetes?

Vraag het de Bibliotheek