Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wil je je verdiepen in een database of een citatietool die voor jouw vakgebied relevant is? Ben je benieuwd hoe AI jou kan helpen bij het vinden van informatie? Of wil je weten hoe je open leermiddelen kunt inzetten in jouw onderwijs?

De Bibliotheek biedt het hele jaar door gratis workshops om jouw onderzoeksvaardigheden en digital skills te verbeteren en je onderwijs te verrijken. Het is ook mogelijk een workshop (op maat) aan te vragen.

Workshops informatievaardigheden en digital skills voor studenten, docenten en onderzoekers

Vragen over het vinden, ordenen, bewaren of delen van informatie? Ontdek hoe je effectief wetenschappelijke bronnen kunt vinden in een database, of met behulp van AI-technologieën. Verdiep je in een citatietool om je literatuurbeheer naar een hoger niveau te tillen. Of maak historische bronnen lees- en doorzoekbaar met de AI-tool Transkribus.

  • Wetenschappelijke bronnen vinden

    Ontdek hoe je effectief wetenschappelijke bronnen kunt vinden. Beschikbaar voor Geesteswetenschappen, Maatschappij- en Gedragswetenschappen, en Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Een must voor studenten die aan de slag gaan met serieus onderzoek, en vol handige tips voor iedereen die zijn of haar informatievaardigheden wil vergroten of opfrissen.

  • Voorbij ChatGPT: AI tools in literatuuronderzoek

    Leer hoe je AI-tools effectief kunt inzetten voor literatuuronderzoek. Van AI-gedreven zoekfuncties en citatie-analyse met Litmaps en Semantic Scholar tot het genereren van samenvattingen met GenAI-tools Elicit, Perplexity en Consensus. Ontdek de voordelen, risico’s en ethische aspecten bij het gebruik ervan. Op aanvraag beschikbaar voor docententeams.

     

  • Citeren met Zotero

    Wil jij je onderzoeksproces efficiënter en georganiseerder maken? Maak kennis met Zotero, een referentiemanager waarmee je referenties en bijbehorende teksten, bestanden en webpagina’s kunt verzamelen. Je kunt de referenties gebruiken als verwijzingen in een tekst en voor het samenstellen van een literatuurlijst. Dit is een introductieworkshop voor UvA-studenten, -onderzoekers en -docenten.

  • Digitaliseren van erfgoed: lees historische teksten met AI

    Breid de reikwijdte van je onderzoek uit en leer hoe je AI kunt gebruiken om historische bronnen leesbaar en doorzoekbaar te maken. Tijdens deze workshop krijg je de mogelijkheid om vertrouwd te raken met de AI-tool Transkribus door te oefenen met een selectie van historische bronnen.

Workshops informatievaardigheden en digital skills voor studenten
  • Desinformatie

    Wanneer is iets waar? En wie bepaalt dat? Wanneer zijn feiten echte feiten of worden het meningen? In hoeverre beïnvloeden je vooroordelen de beoordeling van informatie? In deze workshop gaan we op zoek naar antwoorden op dit soort essentiële vragen en bieden we praktische handvatten die je helpen bij het kritisch beoordelen van nieuws en informatie.

  • Effectieve prompts formuleren in ChatGPT

    Leer hoe je duidelijke en nauwkeurige prompts formuleert in ChatGPT om je paper en/of thesis een vliegende start te geven. Na deze workshop ben je in staat om een feedbackloop te creëren, een brainstormsessie te starten en ChatGPT te gebruiken als een sparringpartner.

Workshops programmeren en datawetenschap voor onderzoekers

Het UvA Data Science Centre, onderdeel van de Bibliotheek, biedt workshops aan onderzoekers over programmeren met R en Python in datawetenschappelijke context. Daarnaast kun je workshops volgen over datawetenschappelijke methoden als statistische analyse, machine learning, data mining of data visualisatie.

Op maat

Wil je een workshop (op maat) aanvragen voor jouw studenten of jouw team? Of wil je over een van deze onderwerpen liever persoonlijk advies? Vraag het de Bibliotheek.