Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De collectie van de Bibliotheek ondersteunt het actuele onderwijs en onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en wordt steeds in samenspraak met de faculteiten daarop afgestemd.

Naast een grote en groeiende online collectie beschikken we over een ruime fysieke collectie, waarvan 90 procent in ons depot (IWO) staat en 10 procent in open opstelling op onze bibliotheeklocaties. Voor de gehele moderne collectie geldt dat deze te raadplegen is via onze catalogus, genaamd CatalogusPlus.

Onze erfgoedcollecties zijn in beheer van het Allard Pierson. Deze collecties bevatten boeken van vóór 1901, handschriften, oude kaarten, archieven en collecties, zeldzame en kostbare werken en museale objecten. Een deel van de erfgoedmaterialen is te vinden in CatalogusPlus. Voor het andere deel gebruikt het Allard Pierson andere zoek- en archiefsystemen. Erfgoedmaterialen zijn deels te vinden in CatalogusPlus, deels in andere systemen. Voor een overzicht van alle erfgoedcollecties en het raadplegen daarvan zie de website van het Allard Pierson.

Online collectie

Via CatalogusPlus bieden we onze gebruikers een omvangrijke digitale collectie bestaande uit e-books, e-journals en gespecialiseerde databases, zoals Scopus en Psychinfo. We sluiten hiervoor licenties af met uitgevers. Naast materialen onder licentie vind je in CatalogusPlus ook vrij toegankelijke digitale wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor onderwijs en onderzoek, waaronder zogenaamde open access-publicaties. Digitale scripties van UvA-studenten zijn niet te vinden in CatalogusPlus, maar in een aparte scriptiedatabase.

Ook onze erfgoedcollecties bieden we in toenemende mate digitaal aan, via beeldbanken en specifieke databases. Meer informatie hierover vind je op de website van het Allard Pierson.

Fysieke collectie

Open opstelling

Naast een groeiende digitale collectie heeft de Bibliotheek een omvangrijke papieren collectie. Een deel daarvan is op verschillende bibliotheeklocaties te vinden in onze zogenoemde open opstelling. Dit kunnen boeken en tijdschriften zijn, maar ook andere materialen. Je vindt er de belangrijkste en meest actuele titels voor onderwijs en onderzoek aan de UvA. Je kunt het materiaal zelf uit de kast halen om te lenen of ter plekke inzien.

Open collecties zijn onder andere:

  • UB Singel: Collectie Geesteswetenschappen: Archeologie, Cultuurwetenschappen, Filosofie, Geschiedenis (voor 500), Klassieke talen, Kunstgeschiedenis, Mediastudies, Muziekwetenschap, Religiewetenschappen en Theaterwetenschap
  • P.C. Hoofthuis Bibliotheek: Collectie Geesteswetenschappen: Arabisch, Duits, Engels, Europese studies, Frans, Geschiedenis (na 500), Hebreeuws, Italiaans, Literatuurwetenschap, Nederlands, Nieuwgrieks, Scandinavisch, Slavisch, Spaans en Taalwetenschap
  • Library Learning Centre Roeterseilandcampus (REC-H): Antropologie, Communicatiewetenschap, Economie en Bedrijfskunde, Geografie, Pedagogische en onderwijswetenschappen, Planologie, Politicologie, Psychologie en Sociologie
  • Juridische Bibliotheek (REC-A): Rechten
  • Science Park Bibliotheek: Aardwetenschappen, Biologie, Informatiewetenschap, Natuurkunde, Scheikunde, Sterrenkunde en Wiskunde

Boekendepot

Het merendeel van onze papieren collectie bevindt zich in het Boekendepot (IWO). Het Boekendepot is een gesloten magazijn. Dat houdt in dat het niet mogelijk is om langs boekenkasten te lopen en zelf materiaal in te zien of te lenen.

Publicaties in het Boekendepot kun je aanvragen via CatalogusPlus en ophalen op een bibliotheeklocatie naar keuze. Sommige materialen kunnen vanwege omvang of kwetsbaarheid alleen ter plekke worden ingezien.