Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Lenerspas aanvragen of verlengen

Een ieder die niet (meer) aan de UvA of HvA verbonden is, maar geregeld gebruik wil maken van de collecties van de Bibliotheek kan een lenerspas aanvragen.

Lenerspas aanvragen

Een lenerspas voor niet-UvA leners geeft recht op het volgende:

 • Het aanvragen, lenen en inzien van boeken, tijdschriften en andere gedrukte materialen.
 • Het raadplegen van erfgoedmaterialen op de Onderzoekzaal Allard Pierson (reserveren vooraf verplicht).
 • Het raadplegen van de digitale collectie via een publiekspc in de Universiteitsbibliotheek Singel (reserveren vooraf verplicht).
 • Toegang tot de open collecties. Op dit moment is toegang alleen mogelijk op locatie UB Singel en uitsluitend voor het raadplegen van niet-uitleenbare werken (reserveren vooraf verplicht).

Het is niet mogelijk om:

 • een studieplek te reserveren;
 • onze digitale collectie te raadplegen vanuit huis. Voor alumni en gepensioneerden gelden afwijkende voorwaarden. Lees meer op onze pagina over Online toegang tot de collectie.

Een gratis lenerspas

Val jij in onderstaande categorieën? Dan kom je in aanmerking voor een gratis lenerspas.

 • Studenten en medewerkers van Nederlandse universiteiten verbonden aan de VSNU.
 • Studenten en medewerkers van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Gerrit Rietveld Academie.
 • Medewerkers van de Koninklijke Bibliotheek en de KNAW.
 • Houders van een Adamnetpas.
 • Alumni die lid zijn van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV).

Kom je niet in aanmerking voor een gratis pas? Vraag dan één van de volgende passen aan:

 • Een lenerspas voor één jaar (€ 40,-).
 • Een inzagepas voor één week (€ 15,-). Met deze pas kunnen materialen worden aangevraagd en ingezien worden, maar niet geleend.
 • Een Adamnetpas (€ 50,-). Met deze pas kan bij meerdere bibliotheken in Amsterdam geleend worden. Zie voor meer informatie de website van Adamnet.

Na het aanvragen sturen we bericht wanneer de lenerspas voor je klaarligt. In de regel is dat na 2 werkdagen. Neem bij het ophalen van uw pas een geldig legitimatiebewijs mee en een bewijsstuk waaruit je huidige woonadres blijkt. Wanneer je recht hebt op een gratis pas dan vragen we je dit aan te tonen (bewijs van inschrijving of salarisspecificatie).

Lenerspas verlengen

Twee maanden voor het verlopen van je lenerspas ontvang je een e-mail met aanwijzingen hoe je kunt verlengen.

Verlies of diefstal

Verlies of diefstal van je lenerspas kun je bij de Bibliotheek melden via ons contactformulier. Een vervangende pas kost € 5,-. Als je een proces-verbaal kunt laten zien, is vervanging gratis.

Wijzigen gegevens

Wijzigingen kunnen worden doorgegeven via ons contactformulier.

Alternatieven voor een lenerspas

Heb je maar enkele materialen nodig en ben je al lid van een openbare bibliotheek of een andere universiteitsbibliotheek?  Dan kun je via je eigen bibliotheek boeken en scans bij ons aanvragen. Dit verloopt via interbibliothecair leenverkeer (IBL). Boeken worden dan naar je eigen bibliotheek gestuurd. Scans ontvang je via e-mail. Informeer naar de mogelijkheden en kosten bij je eigen bibliotheek.Wie vooral geïnteresseerd is in het raadplegen van de digitale collectie, kan een lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek overwegen. De Koninklijke Bibliotheek biedt leden de mogelijkheid om vanuit huis digitale collecties te raadplegen. Lees verder op de website van de Koninklijke Bibliotheek voor meer informatie.