Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Iedereen die niet (meer) aan de UvA of HvA verbonden is, maar gebruik wil maken van de collecties van de Bibliotheek kan een lenerspas aanvragen.

Lenerspas aanvragen

Een lenerspas voor externe leners geeft recht op het volgende:

 • Het aanvragen, lenen en inzien van boeken, tijdschriften en andere gedrukte materialen.
 • Het raadplegen van erfgoedmaterialen op de Onderzoekzaal Allard Pierson.
 • Het raadplegen van de digitale collectie via een collectie-pc in de Universiteitsbibliotheek Singel.
 • Gebruikmaken van studie- en raadpleegplekken.
 • Materiaal van andere bibliotheken aanvragen (tegen betaling). Lees meer over lenen uit andere bibliotheken.

Het is niet mogelijk om:

 • vanuit huis de betaalde digitale collectie te raadplegen in verband met licentievoorwaarden. Voor alumni en gepensioneerden gelden afwijkende voorwaarden. Lees meer op onze pagina over Online toegang tot de collectie.
 • gebruik te maken van studie- en raadpleegplekken tijdens de tentamenperiodes. Zie ook het toegangsbeleid.

Procedure na aanvraag

Na het aanvragen sturen we bericht wanneer de lenerspas voor je klaarligt. In de regel is dat na twee werkdagen. Neem bij het ophalen van uw pas een geldig legitimatiebewijs mee en een bewijsstuk waaruit je huidige woonadres blijkt. Wanneer je recht hebt op een gratis pas dan vragen we je dit aan te tonen (bewijs van inschrijving of salarisspecificatie).

Soorten lenerspassen

Er zijn verschillende soorten lenerspassen. 

 1. Een lenerspas voor één jaar (€ 45,-). Bekijk bij de alinea Een gratis lenerspas of je in aanmerking komt voor een gratis pas.
 2. Een inzagepas voor één week (€ 15,-). Met deze pas kunnen materialen worden aangevraagd en ingezien worden, maar niet geleend.
 3. Een Adamnet-pas. Met deze pas kun je bij meerdere bibliotheken in Amsterdam lenen. Deze pas alleen worden afgesloten bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van Adamnet.

Een gratis lenerspas

Val jij in onderstaande categorieën? Dan kom je in aanmerking voor een gratis lenerspas.

 • Studenten en medewerkers van Nederlandse universiteiten verbonden aan de UvN.
 • Studenten en medewerkers van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Gerrit Rietveld Academie.
 • Medewerkers van de Koninklijke Bibliotheek en de KNAW.
 • Houders van een Adamnet-pas, afgesloten bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
 • Alumni die lid zijn van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV).

Lenerspas verlengen, wijzigen of vervanging aanvragen

Verlengen

Zes weken voor het verlopen van je lenerspas ontvang je een e-mail met aanwijzingen hoe je kunt verlengen. Geen e-mail ontvangen? Vermeld dit in het contactformulier of kom langs bij de informatiebalie op de UB Singel om jouw lenerspas te verlengen. Heb je een gratis lenerspas? Neem dan jouw bewijsdocumenten mee.

Wijzigen gegevens

Wijzigingen kun je doorgegeven via ons contactformulier.

Vervangende pas

Wil je een vervangende pas, omdat je jouw lenerspas bent verloren of omdat deze is gestolen? Meld dit dan bij de Bibliotheek via ons- contactformulier, zodat wij jouw lenerspas kunnen blokkeren. Op de locatie UB Singel kun je bij de informatiebalie op de 1ste verdieping een vervangende pas krijgen voor €5,-. Als je een proces-verbaal kunt tonen, is vervanging gratis.

Alternatieven voor een lenerspas

 1. Lenen bij ons via je eigen bibliotheek. Heb je maar enkele materialen nodig en ben je al lid van een openbare bibliotheek of een andere universiteitsbibliotheek? Dan kun je via je eigen bibliotheek boeken en scans bij ons aanvragen. Boeken worden dan naar je eigen bibliotheek gestuurd. Scans ontvang je via e-mail. Informeer naar de mogelijkheden en kosten bij je eigen bibliotheek.
 2. Lidmaatschap Koninklijke Bibliotheek. De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een grote digitale en fysieke collectie met name op het gebied van de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen. Leden van de KB kunnen deze digitale collecties ook vanaf thuis raadplegen. Lees verder op de website van de Koninklijke Bibliotheek voor meer informatie.