Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Jij hebt als maker het auteursrecht op je eigen scriptie en bepaalt dus zelf of jij je scriptie wilt publiceren of niet. De UvA en de (meeste) faculteiten stimuleren open access publicatie van scripties om zo kennis met de samenleving te delen en inzicht te geven in het onderwijs aan de UvA.

Wanneer je toestemming geeft voor publicatie van je scriptie, neemt de Bibliotheek deze op in UvA Scripties. Je scriptie wordt online gemakkelijk vindbaar voor anderen (ook via Google).

Bij de meeste studierichtingen zul je de definitieve versie van je scriptie uploaden via Canvas. Vlak daarvoor moet je eerst een vragenlijst invullen in Canvas over specifieke punten waar je rekening mee moet houden bij publicatie. Tip: Neem bijtijds de vragenlijst door en laat dit niet liggen tot het laatste moment van afstuderen.

Aandachtspunten bij open access publiceren van scripties 

Als je toestemming geeft voor publicatie van je scriptie, volgen in Canvas enkele vragen om te bepalen of publicatie is toegestaan. Ook kun je aangeven vanaf wanneer en voor hoe lang je je scriptie wilt publiceren. Als auteur houd jij het auteursrecht op je scriptie.

 • Persoonsgegevens van jezelf

  Als auteur kies je zelf welke informatie je publiceert. Houd er rekening mee dat een gepubliceerde scriptie in UvA Scripties vrij toegankelijk is en vindbaar via zoekmachines zoals Google. Verwijder je persoonsgegevens, zoals je telefoonnummer en studentnummer, als je deze niet online wilt publiceren. Als je in je scriptie wel je e-mailadres wilt vermelden, houd er dan rekening mee dat je UvA e-mailadres enige tijd na je afstuderen niet meer beschikbaar is.

 • Persoons- en bedrijfsgegevens 

  Als je scriptie gegevens van andere personen bevat (bijvoorbeeld van personen die je hebt geïnterviewd) of als je scriptie niet-publieke bedrijfsgegevens bevat, dan mag je scriptie alleen gepubliceerd worden met expliciete toestemming van deze personen en/of bedrijven. Toestemming is niet vereist als de gegevens geanonimiseerd zijn en niet meer herleidbaar zijn. Bedrijven geven soms toestemming voor het publiceren van bepaalde informatie na het verlopen van een embargoperiode. Je kunt een embargoperiode opgeven indien van toepassing. 

   

 • Embargo 

  Een scriptie onder embargo mag pas na een bepaalde tijd worden gepubliceerd. Het is mogelijk publicatie van je scriptie met maximaal 6 jaar uit te stellen. Je scriptie wordt niet gepubliceerd voordat deze beoordeeld is door je begeleider. Er kan sprake zijn van embargo als je in je scriptie bijvoorbeeld gegevens van een bedrijf hebt gebruikt die pas op een later moment bekendgemaakt mogen worden.

   

 • Beeldmateriaal

  Als je beeldmateriaal voor illustratieve doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld op de omslag van je scriptie, dan is dit toegestaan als: 

  • het je eigen werk is; 

  • het werk is gepubliceerd onder een Creative Commons-licentie; 

  • het auteursrecht is verlopen; of  

  • je toestemming hebt van de auteur van het werk. 

  Ga voor meer informatie naar Auteursrecht voor studenten op de website van de Bibliotheek.

 • Publicatietermijn 

  Bij voorkeur worden UvA-scripties voor onbepaalde tijd gepubliceerd. Wil je dit niet? Kies er dan voor om je scriptie na zeven jaar automatisch uit het publicatiesysteem te laten verwijderen. 

  Ongeacht je keuze blijft het op elk moment mogelijk je toestemming voor publicatie in te trekken. Je scriptie wordt dan van de website UvA Scripties verwijderd.  

 • Toestemming voor publicatie intrekken

  Als auteur van je scriptie kun je toestemming voor publicatie altijd intrekken. Dit verzoek dien je in via een online formulier (ook te vinden onder Contact op de website van UvA Scripties). De Bibliotheek verwijdert dan jouw scriptie van UvA Scripties. 

 • Licentie

  Wil je anderen toestaan (delen van) je scriptie te verspreiden, te delen en/of bewerken? Pas dan een Creative Commons-licentie toe op je scriptie. 

  De CC BY-licentie wordt het meest gebruikt en staat naast lezen, delen en bewerken ook commercieel gebruik toe. Je kunt ook kiezen voor een variant die commercieel gebruik uitsluit. Meer informatie vind je op de website van Creative Commons

  Welke licentie je ook kiest, je houdt zelf het auteursrecht. Je mag je eigen scriptie altijd hergebruiken, ook commercieel. Als je geen Creative Commons-licentie kiest dan mogen anderen jouw scriptie wel lezen en citeren, maar moeten zij toestemming vragen voor verspreiding of hergebruik. 

  Let op: in tegenstelling tot toestemming tot publicatie kan een CC-licentie kan niet worden ingetrokken. Het is dus mogelijk dat anderen dan toch nog jouw scriptie blijven verspreiden.

 • Abstract/Samenvatting

  Tijdens het publicatieproces vul je een abstract (korte samenvatting) van je scriptie in. Deze samenvatting wordt beschikbaar gemaakt bij publicatie. Abstracts bevatten meestal 150 tot 250 woorden. Let op: na publicatie kun je je abstract niet meer wijzigen.

 • Interesse wekken 

  Optioneel kun je een pakkende zin uit je scriptie invoeren die de Bibliotheek mag gebruiken om interesse voor je scriptie te wekken op haar website, sociale mediakanalen, schermen in gebouwen, mobiele app etc.. Maak geen samenvatting. Gebruik een inspirerende, grappige, verbazingwekkende of opmerkelijke zin uit je werk om de aandacht te trekken en als teaser voor het onderwerp. 

  Voorbeelden:  

  • En zo viel het Romeinse Rijk.  

  • Het werkt gewoon als iemand een baard heeft.  

  • De resultaten laten zien dat kortetermijngeheugenillusies bestaan. 

Meer informatie

De instructievideo over het publiceren van je scriptie is momenteel niet beschikbaar. Lees het script voor informatie over het publiceren.