De collecties die de Bibliotheek beheert lopen uiteen van vakgebied-specifieke boeken- en tijdschriftencollecties, archieven van organisaties en personen, en internationaal vermaarde erfgoedcollecties (op het gebied van archeologie, boekgeschiedenis, cartografie, grafische vormgeving, Joodse cultuurgeschiedenis, natuurlijke historie, literatuur en uitvoerende kunsten).
De data die bij deze collecties horen worden beschikbaar gesteld in op maat gesneden formats en via diverse publicatiekanalen zoals downloads, OAI harvesting, API's, Linked Data Endpoints en andere tools.
Daarnaast zijn via CatalogusPlus individuele records in diverse formats beschikbaar (ruwe MARC, verschillende citation en reference manager/RIS formats).
Linked Data
Linked Data is een specifieke combinatie van formats en publicatiekanalen. RDF is hierbij het overkoepelende dataformat-framework waarmee de door de data beschreven objecten kunnen worden verbonden aan objecten, personen, concepten, et cetera in andere collecties.
Licenties
Voor de collectiemetadata van de Bibliotheek geldt standaard een PDDL Public Domain licentie. Een uitzondering geldt voor de metadata die oorspronkelijk afkomstig is uit OCLC WorldCat. Hiervoor geldt een ODC-BY licentie op basis van de WorldCat Community Norms.
Voor digitale collectie-objecten en -representaties die door de collectiemetadata ontsloten worden, gelden andere licentieregelingen.
Lees meer over licenties.
Werk in uitvoering
Het toegankelijk maken van metadata is een arbeidsintensieve klus die we in stappen realiseren.
E-learning
Nieuwsgierig waar en hoe je open data vindt en inzet voor het hoger onderwijs? Doe dan eens de e-learning die de Bibliotheek hierover heeft gemaakt. Meer informatie vind je op de webpagina E-learning.
Contact
Voor vragen en suggesties, neem contact op met het Team Data-infrastructuur.