Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Bibliotheek streeft naar maximale openheid van haar collecties en de (meta)data die deze collecties ontsluiten, zo breed mogelijke toegang tot producten van onderwijs en onderzoek van zowel de eigen instellingen als onderwijs- en onderzoeksinstellingen wereldwijd.

De hier genoemde licenties en gebruiksrechten hebben alleen betrekking op de collectie-metadata van de Bibliotheek, niet op de door die metadata beschreven collectie-objecten. Hiervoor gelden andere regelingen.

Het gaat hier om de (meta)data die de collecties ontsluiten. Uitgangspunt is dat op de collectie-metadata van de Bibliotheek een Open Data Commons Public Domain Dedication and License (PDDL) van toepassing is. Samenvattend houdt dit in:

Toegestaan is, zonder bronvermelding:

  • het kopiëren, verspreiden en gebruiken van de data
  • het hergebruiken van de data voor het creëren van nieuwe werken
  • het wijzigen van de data.

Hierop is één uitzondering: op de metadata die afkomstig is uit OCLC WorldCat is een Open Data Commons Attribution License (ODC-BY) van toepassing, volgens de WorldCat Community Norms (pdf, 2 p.). Het gaat hierbij met name om een deel van de records in de Centrale Catalogus van de Bibliotheek en de Beeldbank. Samenvattend houdt dit in:

Toegestaan is:

  • het kopiëren, verspreiden en gebruiken van de data
  • het hergebruiken van de data voor het creëren van nieuwe werken
  • het wijzigen van de data

onder de voorwaarde dat als bronvermelding wordt genoemd 'OCLC WorldCat', en dat het gebruik voldoet aan de 'WorldCat Community Norms':

'This license allows the data to be used for study and research, among other things, with attribution in derivative works produced from the dataset. If you plan to use the bibliographic data for other purposes, whether or not you are an OCLC member, we ask that you review and comply with the community norms.'

In de praktijk wordt door het gebruik van WorldCat URI’s in de data voldaan aan de bronvermeldingseis. In de open datasets van de Bibliotheek UvA/HvA zijn deze WorldCat URI’s aanwezig, indien van toepassing.