Linked data

Open data

Door het gebruik van standaard PID-URI’s voor metadata zoals 'auteur', 'onderwerp', en dergelijke is het mogelijk de beschreven objecten te verbinden aan objecten, personen en concepten in andere collecties.

In RDF kunnen veel verschillende 'ontology's' ('datamodellen') worden gerepresenteerd, zoals Bibframe, Dublin Core, Europeana Data Model (EDM), CIDOC-CRM, en vele andere. Daarnaast kan RDF ook in verschillende syntaxvormen worden gepresenteerd, zoals RDF-XML, Turtle, N3, JSON-LD en andere.

De Bibliotheek biedt in eerste instantie een op EDM gebaseerd RDF-format aan in Turtle en JSON-LD (zie Formats).

De resulterende RDF-datasets kunnen via verschillende kanalen worden aangeboden, zoals downloads, API's en Sparql Endpoints. De Bibliotheek biedt de bibliotheekcollectie RDF-datasets aan via het Triply-linked data platform, waarop diverse tools beschikbaar zijn om van de linked open data gebruik te maken.

Individuele objectbeschrijvingen in RDF worden via content negotiation van de ARK PID-URI's op het web beschikbaar gemaakt voor Accept-header MIME-types application/json, application/ld+json en text/turtle. Content negotiation voor andere PID-URI’s is beschikbaar via de Triply API.