Voorzieningen voor studenten met een functiebeperking

studieboek als pdf

Studieboek als PDF

De Bibliotheek kan jouw studieboek (of een deel ervan) laten scannen en opslaan als pdf-bestand op een usb-stick. Op deze manier kun je de tekst via de pc of Mac laten voorlezen. Om van deze gratis dienst gebruik te maken, heb je een verklaring van de studentendecaan nodig (te verkrijgen op grond van een (para)medisch rapport.

Je levert het boek af bij de Informatiebalie van UB Singel. Na 5 werkdagen wordt de usb-stick geleverd.  Let op: voor het scannen wordt de rug van het boek verwijderd. Desgewenst kun je er zelf weer een rug opplakken met de bindmachine bij de Informatiebalie.

Text to speech software

Voor het voorlezen van een tekstbestand en het omzetten van een pdf- in een audio-bestand is speciale software nodig. Met het gratis programma Natural Reader (Windows/Mac) kun je tekst laten voorlezen, in de betaalde versie kun je ook pdf-bestanden in mp3's omzetten. Dit programma is ook beschikbaar als app of browser-extensie. Balabolka (Windows) biedt ook Nederlandse stemmen en is gratis. Balabolka is er ook in een portable versie, die via usb-stick op meerdere computers te gebruiken is.

Computerwerkplekken

In het Informatiecentrum van de UB zijn alle computers uitgerust met een 21" beeldscherm, Microsoft Office 365 (o.a. Word en Excel) en Microsoft Edge. Inloggen kan met UvAnetID.

Meer weten?

Voor meer informatie over deze dienstverlening kun je contact opnemen via Vraag het de Bibliotheek of telefoon: 020-525 1405.

studieboek als pdf