Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open kaart toont zeven eeuwen cartografie in Nederland én werpt een blik in de toekomst. De tentoonstelling laat een enorme diversiteit aan kaarten zien vanaf de 15de eeuw en deelt de verhalen die erachter schuilgaan. Alle kaarten, waaronder werk van Blaeu, Ortelius, Ptolemaeus en Bos, behoren tot de collectie van het Allard Pierson. De kern ervan is in bruikleen gegeven door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) dat dit jaar 150 jaar bestaat.
Kerngegevens van evenement Open kaart - van atlas tot streetmap
Startdatum
2 maart 2023
Einddatum
20 augustus 2023
Tijd
00:00

Open Kaart start in Amsterdam en zoomt via Nederland en Europa uit naar de wereld, met speciale aandacht voor voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen. Oude en meer recente kaarten getuigen van koloniale verhoudingen, geografische ontwikkelingen, de omgang van Nederland met het water en veranderende grenzen. Aan de toekomst van de cartografie is een presentatie gewijd in samenwerking met het Amsterdamse technologiebedrijf TomTom. 

Hedendaagse kunst

Diverse hedendaagse kunstenaars zijn geïnspireerd door het fenomeen kaarten en het ‘in kaart brengen’. In de tentoonstelling zijn werken te zien van Gert Jan Kocken, Remy Jungerman en Jan Rothuizen. Vanaf april laat de aansluitende tentoonstelling Reflecties meer werken van hun hand zien, aangevuld met werken van Qiu Zhijie.

Open kaart is te zien van 2 maart tot en met 20 augustus.