Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Pop-up tentoonstellingen

Gedurende het academische jaar maakt de Bibliotheek pop-up tentoonstellingen. In deze tentoonstellingen staan (delen van) de bibliotheekcollectie centraal. Zo mogelijk wordt een brug geslagen tussen informatiespecialisten en conservators van de Bibliotheek en het Allard Pierson enerzijds en het onderwijs en onderzoek aan de UvA anderzijds. Deze tentoonstellingen zijn van tijdelijke aard en op een of meerdere bibliotheeklocaties te bewonderen.

Eerdere edities waren:

leesclUB

'Denken met andermans hoofd', noemde de filosoof Schopenhauer lezen al eens. Dat en nog veel meer, doet de leesclUB van de Bibliotheek. Eens in de zoveel tijd steken deelnemers de koppen bij elkaar. Elke editie staat een leesbaar werk centraal dat de deelnemers voorafgaand bestuderen. Dit kan een boek zijn, maar ook een website, kaart, Insta-feed, noem het maar.

Alle UvA-studenten zijn welkom deel te nemen aan de leesclUB. Iedere leesclUB wordt gehost vanuit het vakgebied dat het meeste aansluit bij het werk dat gelezen wordt. De clUBhost kan een studievereniging zijn, een werkgroep of een individuele student. De clUBhost krijgt ondersteuning vanuit de Bibliotheek voor de voorbereiding van de vorm en inhoud. Voor extra verdieping wordt er in de leesclUB soms ook een VIP uitgenodigd; de auteur van het werk of iemand die er nauw bij betrokken is.  

Verrijk je kennis en die van een ander!

Eerdere edities waren:

  • LeesclUB tijdens de boekenweek juni 2021, waarin het boekenweekgeschenk werd gelezen. Clubhost was studievereniging Helios van Neerlandistiek. De VIP was Hanna Bervoets, schrijver van het geschenk en UvA-alumnus.

Zelf een leesclUB hosten?

Mail naar programma-ub@uva.nl.

Mens in Residence

Mens in Residence is een residentieplek in de Bibliotheek waarbij de gast zich tijdens het verblijf van ongeveer een maand laat inspireren door de collectie, het gebouw, de locaties, de mensen en/of andere elementen van de Bibliotheek. Gasten zijn kunstenaars, wetenschappers, studenten, buurtbewoners, docenten, mensen. Tijdens de residentie wordt toegewerkt naar een eindpresentatie. De vorm van deze presentatie is vrij; het kan een activiteit of evenement zijn, maar ook een kunstwerk, column, foto.

Eerdere edities waren:

Aanmelden als Mens in Residence?

Mail je motivatie en een korte beschrijving van jouw idee naar programma-ub@uva.nl.

Up for Grabs

Voor Up for Grabs tipt iemand die is verbonden aan de UvA een boek uit de collectie van de Bibliotheek. Het gaat om materiaal dat volgens die persoon door iedereen gelezen zou moeten worden. Het betreffende boek reist vervolgens tussen de verschillende bibliotheeklocaties. Daar wordt het boek in een mini-expositie gepresenteerd. De boeken uit de mini-expositie kunnen direct worden geleend. Elke drie weken is er een nieuw boek Up for Grabs.

Degene die tipt wordt geïnterviewd door bibliotheekmedewerker Janna van Veen. Uiteraard wordt de gemaakte keuze voor een bepaald boek dan duidelijk. Deze interviews zijn te lezen in de mini-expositie en worden gepubliceerd op Folia.nl.

Eerdere edities waren:

Aanmelden?

Mail naar programma-ub@uva.nl.

Erasmus+ Staff Week

Jaarlijks organiseren de bibliotheken van de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit gezamenlijk de Erasmus+Staff Exchange Week voor bibliothecarissen. Collega's uit deelnemende landen worden hiervoor uitgenodigd om ervaringen te delen over onderwerpen die betrekking hebben op een moderne bibliotheek voor hoger onderwijs. Tijdens dit meerdaagse evenement wordt kennis uitgewisseld door ideeën en oplossingen aan elkaar te presenteren.

De Bibliotheek UvA/HvA hoopt met deze uitwisseling de dienstverlening van de bibliotheek te kunnen verbeteren en te anticiperen op nieuwe trends en toekomstige eisen van de omgeving.

Editie 2023

Van maandag 2 tot en met vrijdag 6 oktober 2023 organiseerden de bibliotheken van drie instellingen voor hoger onderwijs in Amsterdam, een Erasmus+ Staff Week. Het thema van dit evenement was: Onderzoek en onderwijs ondersteund door Amsterdamse bibliotheken. Informatie over de 2024 editie volgt later dit jaar. Houd onze webpagina in de gaten.