Het aanbieden van een leeslijst of reader in Canvas

Informatie voor docenten

De 3 opties die op deze pagina worden gepresenteerd leveren leeslijsten en readers op die:

• auteursrecht-proof zijn,
  • correcte bronvermeldingen hebben en
  • automatisch linken naar de volledige tekst, indien beschikbaar.

Optie 1: Het maken van een leeslijst met bronnen uit de UvA-catalogus

sfeerbeeld van een opengeslagen boek
Foto Monique Kooijmans

Het maken van een leeslijst in Canvas met alleen bronnen uit de catalogus van de Bibliotheek UvA kost voor de docent het minste tijd en het resultaat is direct zichtbaar voor de student. Een beperking is dat alleen literatuur uit de catalogus van de Bibliotheek UvA opgenomen kan worden. Nadeel voor studenten is dat een print op bestelling (reader) niet mogelijk is.

• Handleiding aanmaken leeslijst
    1. Ga naar Canvas en maak of bewerk een aankondiging, pagina of opdracht.
    2. Klik in de bewerken-menubalk op het Apps icoontje (herkenbaar aan de stekker).
    3. Klik op View All.
    4. Klik op CataloguePlus of klik op Database selector en zoek naar de gewenste bron.
    5. Zodra je de juiste bron hebt gevonden, klik op Embed.
    6. Herhaal zo vaak als nodig.

Optie 2: Het maken van een leeslijst met ook andere bronnen

students laptop
Foto Marijn van Zanten

Het maken van een leeslijst in Canvas met ook andere bronnen dan die uit de catalogus van de Bibliotheek UvA kost wat meer tijd. De lijst is pas zichtbaar na circa 3 dagen in verband met auteursrechtcontrole door de Bibliotheek. Een gedrukte reader voor studenten komt dan niet beschikbaar.

• Handleiding aanmaken leeslijst (alle bronnen)
    1. Log als docent in op de Canvas-cursus
    2. Klik op Settings
    3. Ga naar de tab Navigation
    4. Sleep Readers uit het onderste menu naar het bovenste menu en klik op Save
    5. Klik in de linkerbalk op READERS
    6. Klik op +NEW LIST of +CREATE IT
    7. Geef een titel en klik op CREATE
    8. Kies een sjabloon. Je kunt o.a. kiezen voor een sjabloon met 8-weken-indeling.

NB Studenten kunnen de gevulde lijst pas zien na controle door de Bibliotheek.

Bronnen toevoegen

Bekijk de interactieve PowerPoint.

Bronnen verplaatsen

Ga met de muis over de bron totdat een blauwe balk verschijnt. Klik op de pijltjes om te verplaatsen. Of klik op de blauwe balk, houd de muisknop vast en laat los op de plaats van bestemming.

Gereed voor controle?

Klik op LIBRARY REVIEW

De Bibliotheek krijgt een seintje en zal de lijst controleren. Zodra alles akkoord is, wordt de lijst gepubliceerd voor studenten van deze cursus, tot aan het einde van het studiejaar. Je ontvangt hier een mail over.

Naar één bron verwijzen

In Canvas kun je één specifieke bron tonen:

1. Maak een Assignment
    2. Kies in het menu Submission type voor: External Tool
    3. Klik op Find en kies uit de lijst met externe tools: Readers
    4. Klik Select, dan Save and Publish
    5. Ga naar de bron
    6. Klik op de drie puntjes ‘...’  en kies: Re-link from Canvas here

Bronvermeldingen wijzigen

Je kunt bronvermeldingen aanpassen of verwijderen. Klik op de drie puntjes ‘…’ na de bron en vervolgens op Edit of Delete.

Hergebruiken

Een leeslijst van het vorig studiejaar of van een andere cursus kun je opnieuw gebruiken, mits je zelf de docentrol in de cursus had/hebt. De regels met betrekking tot auteursrecht zijn in 2023 gewijzigd. Controleer daarom of de aangeboden literatuur nog aan de voorwaarden voldoet

1. Ga naar de Canvas-cursus
    2. Klik op READERS
    3. Klik op +ROLL OVER
    4. Zoek op titel of code naar de cursus van vorig jaar
    5. Klik op ROLL OVER
    6. Maak de benodigde aanpassingen en klik op LIBRARY REVIEW

Had/heb je in Canvas niet de docentrol? Neem dan contact op met de Bibliotheek. Die kan zorgen dat de lijst voor jou vindbaar wordt.

Optie 3: Het aanmaken van een reader (alle bronnen)

reader
Foto Monique Kooijmans

Het aanmaken van een reader in Canvas is het meest tijdsintensief. Een voordeel ten opzichte van de andere methoden is dat de docent pdf-bestanden uploadt, waardoor studenten direct notities in de bronnen kunnen maken en een gedrukte reader kunnen bestellen. Ook bij deze optie kunnen bronnen buiten de catalogus van de Bibliotheek UvA opgenomen worden. Aandachtspunt is dat de docent de reader tijdig voor aanvang van de cursus moet aanmaken: deze is namelijk pas na 14 dagen beschikbaar voor studenten.

• Handleiding aanmaken reader
    1. Log als docent in op de Canvas-cursus
    2. Klik op Settings
    3. Ga naar de tab Navigation
    4. Sleep Readers uit het onderste menu naar het bovenste menu en klik op Save
    5. Klik in de linkerbalk op READERS
    6. Klik op +NEW LIST of +CREATE IT
    7. Geef een titel en klik op CREATE
    8. Kies een sjabloon. Je kunt o.a. kiezen voor een sjabloon met 8-weken-indeling.

NB Studenten kunnen de reader pas zien na controle door de Bibliotheek.

Bronnen toevoegen

Bekijk de interactieve PowerPoint.

Bronnen verplaatsen

Ga met de muis over de bron totdat een blauwe balk verschijnt. Klik op de pijltjes om te verplaatsen. Of klik op de blauwe balk, houd de muisknop vast en laat los op de plaats van bestemming.

Gereed voor controle?

Klik op LIBRARY REVIEW

De Bibliotheek krijgt een seintje en zal de lijst controleren. Zodra alles akkoord is, wordt de lijst gepubliceerd voor studenten van deze cursus, tot aan het einde van het studiejaar. Je ontvangt hier een mail over.
    Maximaal 10 werkdagen na publicatie kunnen studenten een gedrukte reader bestellen. Je kunt zelf ook een exemplaar bestellen in de Canon-webshop. Levering volgt binnen vijf werkdagen op het ingevoerde (werk)adres.

Naar één bron verwijzen

In Canvas kun je één specifieke brontonen:

1. In Canvas: maak een Assignment
    2. Kies in het menu Submission type voor: External Tool
    3. Klik op Find en kies uit de lijst met externe tools: Readers
    4. Klik Select, dan Save and Publish
    5. Ga naar de bron
    6. Klik op de drie puntjes ‘...’  en kies: Re-link from Canvas here

Bronvermeldingen wijzigen

De reader wordt na controle door de Bibliotheek en publicatie gesloten (locked). Aanpassing kan alleen in overleg met de Bibliotheek.

Hergebruiken

Een reader van het vorig studiejaar of van een andere cursus kun je opnieuw gebruiken, mits je zelf de docentrol in de cursus had/hebt. De regels met betrekking tot auteursrecht zijn in 2023 gewijzigd. Controleer daarom of de aangeboden literatuur nog aan de voorwaarden voldoet

1. Ga naar de Canvas-cursus
    2. Klik op READERS
    3. Klik op +ROLL OVER
    4. Zoek op titel of code naar de cursus van vorig jaar
    5. Klik op ROLL OVER
    6. Maak de benodigde aanpassingen en klik op LIBRARY REVIEW

Had/heb je niet de docentrol? Neem dan contact op met de Bibliotheek. Die kan zorgen dat de lijst voor jou vindbaar wordt.

Reader bestellen

1. Klik in de Canvas-cursus op Readers
    2. Klik op de drie puntjes '…' rechts van de titel
    3. Kies Order a printed copy
    4. Vul de gevraagde gegevens in

Schematische weergave van de opties

1 Leeslijst
(uit catalogus Bibliotheek)

2 Leeslijst
(alle bronnen)

3 Reader
Benodigde tijd per cursus Ca. 15 minuten Ca. 1 uur Ca. 2 uur

Bronnen uit catalogus Bibliotheek?

Ja Ja Ja
Andere bronnen? Nee Ja Ja
Aanpasbaar? Nee Ja Ja, tot moment van publicatie
Inhoud Bronvermelding + link naar externe site Bronvermelding + link naar externe site Bronvermelding + door docent geüploade pdf
Direct beschikbaar voor student? Ja Nee, na max. 3 werkdagen Nee, na max. 14 werkdagen
Notities bij pdf mogelijk? Nee Nee Ja, instelbaar door docent (standaard: aan)
Print op bestelling? Nee Nee Ja

Contactpersonen voor ondersteuning

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Arnolf van Asperen

Overige faculteiten

Tom van der Beek

Eric-Jan Dol

Imke Pouw

Algemene ondersteuning Deborah Külbs