Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Er zijn specifieke zoekmachines en portals die je kunt gebruiken voor het vinden van open leermiddelen. De volgende opsomming is slechts een selectie van het gehele aanbod.

  • Algemene Open Education Resources (OER) zoekmachines

    Toonaangevende OER zoekmachine en community. Hier vind je tienduizenden open onderwijsmaterialen en tools om zelf onderwijsmaterialen online te publiceren. Ook vind je er vakspecifieke groepen met leermiddelen.

    Multidisciplinaire database met verschillende typen leermiddelen.

    Een van de grootste multidisciplinaire databases met open leermiddelen in allerlei verschijningsvormen.

    Een groot aantal kennisclips van onder andere MIT, Stanford, Berkeley, Harvard, Princeton en Yale.

    Honderden korte onderwijsvideo’s op allerlei gebieden. Er is vooral een grote collectie op het gebied van wetenschap en wiskunde te vinden.

    Database met gratis colleges van Nederlandse topwetenschappers.

    Een Nederlands platform met gratis digitale publieke leermiddelen. Deze deelpagina richt zich op het hoger onderwijs.

    MOOC’s en gratis cursussen in uiteenlopende vakgebieden.

    SAGE edge biedt open access tools en bronnen voor zowel studenten als docenten. Denk aan: toetsen, syllabi, powerpoints, artikelen en video’s.

    Gratis aanvullende materialen bij boeken van Oxford University Press, zoals toetsen, video, powerpoints.

    Multidisciplinair platform ontwikkeld door at SUNY Geneseo's Milne Library.

    Dit platform is ontwikkeld door California State University (en MERLOT).  De aangeboden onderwijsmaterialen hebben betrekking op 21st Century.

    Platform met onderwijsmareialen van verschillende universiteiten met open-access textbooks, cursusmaterialen, lesplannen, multimedia etc.

    Multidisciplinair platform van the Open University.

    Deze zoekmachine doorzoekt een groot aantal andere platforms met open leermiddelen.

  • Open courseware

    Bij OpenCourseWare gaat het om een collectie open leermiddelen, die bij elkaar zijn geplaatst in de context van een cursus. In zo’n cursus kunnen combinaties van verschillende werkvormen worden gebruikt, zoals videocolleges, opdrachten en discussies.

    Voorbeelden van universiteiten die open courseware aanbieden, zijn:

    Website met alle door MIT ontwikkelde cursussen: open en gratis beschikbaar.

    De University of Michigan biedt een groot aantal open leermiddelen, open data en open publicaties.

    Open leermiddelen van de universiteit van Leicester.

    Platform met een groot aantal MOOCs en cursussen van de TU Delft.

    Platform met zo’n dertig MOOCs en cursussen van de Universiteit Leiden, bijvoorbeeld over recht, taal, mindfulness, terrorismebestrijding en muziek in de maatschappij.

    Een groot aantal gratis multidisciplinaire cursussen van de Universiteit van Nottingham.

    Een selectie van introductiecursussen onderwezen door docenten en wetenschappers aan Yale University.

    Gratis en betaalde cursussen van de Carnegie Mellon University, voor zowel studenten als docenten.

  • Massive Online Open Courses (MOOCs)

    Een Massive Online Open Courses (MOOCs) is een online cursus voor een ongelimiteerd aantal deelnemers. Een MOOC is vrij toegankelijk en gratis (tenzij je een geverifieerd certificaat wilt). Controleer altijd de voorwaarden waaronder je het materiaal mag gebruiken.

    Onderstaande portals bieden gratis toegankelijke MOOCs aan:

    Online Coursera-cursussen over bijvoorbeeld: methoden en statistiek, communicatiewetenschap en media-ethiek.

    Platform met veelal gratis cursussen in een groot aantal vakgebieden. Ook de UvA is aangesloten bij Coursera.

    MOOC platform met cursussen op universitair niveau, waarvan een aantal gratis worden aangeboden. Edx is opgericht door MIT en Harvard University, maar ook TU Delft en de Universiteit Wageningen zijn aangesloten.

    Van oorsprong Duits platform met MOOCs in het hoger onderwijs. Iversity werkt zowel samen met universiteiten als individuele docenten/professoren.

    Een open, non-profit Europees platform met gratis toegankelijke MOOCs in het Hoger Onderwijs.

    Van oorsprong Brits platform met MOOCs over uiteenlopende onderwerpen. Voor toegang tot de toets, certificering en duurzame toegang na de cursus dient te worden betaald.

    Platform met gratis te volgen cursussen op universitair niveau. Er worden zowel 'full courses' als 'micro courses' aangeboden. Micro courses zijn onderdeel van een volledige cursus.

  • Open textbooks

    Open textbooks zijn gratis online verkrijgbare studieboeken met een open copyright licentie, dus vrij voor hergebruik. Wat precies is toegestaan, wat betreft aanpassen en distribueren, wordt vastgelegd in een creative commons-licentie. In de Verenigde Staten spelen open textbooks inmiddels een grote rol. In Nederland is dat nog niet het geval, al lijkt daar wel verandering in te komen. Aanbieders van open textbooks vragen over het algemeen wel een vergoeding voor een print exemplaar van een open textbook.

    Voorbeelden van platforms waarop open textbooks worden aangeboden zijn:

    Open textbooks over business, management, accounting, sociale wetenschappen, wetenschap en wiskunde, communicatie en persoonlijke en professionele ontwikkeling. De boeken zijn beschikbaar met een CC BY-NC-SA 3.0-licentie.

    Open textbooks over business, handel, kunst, onderwijs, toerisme, gezondheid, recht, technische en sociale wetenschappen.

    Een platform met betaalde textbooks, maar ook gratis textbooks die kunnen worden gedownload als pdf-bestand. Aangeboden titels gaan over business, economie, markering, management, accounting, carrière- en studieloopbaan, talen, IT, engineering,wiskunde en statistiek en natuurwetenschappen.

    Open textbook platform waarop boeken van de meeste vakdisciplines gratis worden aangeboden.

    Gratis aangeboden textbooks op het gebied van business, humanities, wetenschap, sociale wetenschappen en wiskunde.

    Een boekenplatfom van OpenStax CNX Library met boeken over kunst, Business, Humanities, wiskunde en statistiek, wetenschap en technologie en sociale wetenschappen.

    Platform met open textbooks die binnen deze omgeving eenvoudig kunnen worden aangepast.

    Platform met open textbooks die binnen deze omgeving eenvoudig kunnen worden aangepast.

  • Vragenlijsten / Multiple choices

    Uitgevers hebben vaak op hun website een gedeelte waar lesmaterialen - behorende bij hun boeken - worden aangeboden. Hier vind je ook meerkeuzevragen en antwoorden.

  • Afbeeldingen

    Voor oudere foto’s kun je terecht in de beeldbanken van archiefinstellingen. De Startpagina Beeldbanken geeft een handig overzicht. Op Europeana vind je afbeeldingen van objecten in Europese musea, bibliotheken en archieven. Persfoto’s vind je op de websites van ANPReutersSpaarnestad en LIFE.

    Als je meer over een afbeelding wilt weten, gebruik dan Google Images. Klik op het camera-icoontje en upload de foto. 

    Via Google images kun je afbeeldingen filteren op gebruiksrechten via Settings > Advanced search > Usage rights.

    Pixabay biedt een groot aanbod gratis te gebruiken afbeeldingen, evenals Free images waarbij het mogelijk is om via een onderwerpsgids te zoeken.

    Een groot aanbod aan gedeeltelijk vrij en gratis te gebruiken afbeeldingen vind je op Flickr. Filter op “all creative commons”.

  • Edusources

    Edusources is een repositorydienst voor hogescholen voor het toegankelijk maken en delen van publicaties, scripties en leermiddelen. De kennisproducten zijn gekoppeld aan de HBO Kennisbank en Netherlands Research Portal. Leermiddelen zijn zichtbaar in Wikiwijs. Deze repositorydienst voldoet aan geldende standaarden voor het duurzaam opslaan en vrij uitwisselen van informatie.

Meer informatie

Wil je meer weten over open leermiddelen? Bekijk dan de webpagina over Open leermiddelen in de sectie Ondersteuning voor onderwijs.