Een goed en volledig overzicht van de impact kan helpen bij het vinden van nieuwe samenwerkingen of het verkrijgen van verdere financiering. Zo is het aantonen van impact in een subsidieaanvraag, maar ook in de jaarlijkse evaluatie van de instelling, een verplicht onderdeel. Onderzoeksimpact kan op verschillende manieren gemeten worden. De meest gebruikte en bekende maatstaven, zijn bibliometrische gegevens: het aantal publicaties en het aantal citaties van een publicatie, de Journal Impact Factor (JIF) of zelfs de H-index, een indicator op het level van de auteur.
Impact is meer dan alleen de getallen die aantonen hoe vaak een studie is geciteerd of in welk journal het is gepubliceerd. Impact omvat ook maatschappelijke impact: de mate waarin onderzoek via nieuws, blogs en sociale media gedeeld wordt, dus niet alleen door peers maar ook door andere belanghebbenden en geïnteresseerden. Dit noemen we ook wel alternatieve metriek, altmetrics.
De Bibliotheek biedt onderzoekers van de UvA verschillende analysetools, Scival en Altmetric Explorer, om de impact van onderzoek te meten.
Scival is een bibliometrische tool die gegevens van Scopus gebruikt om de research impact van universiteiten, groepen, individuen en zelfs landen te analyseren. Als onderzoeker kun je Scival gebruiken om evaluatierapporten te maken, jouw onderzoekprestaties te visualiseren en nieuwe samenwerkingsverbanden te ontwikkelen.
De Altmetric Explorer van Altmetric.com is een tool om een aspect van maatschappelijke impact in kaart te brengen. Maatschappelijke impact van onderzoek gaat in dit geval over het aantal berichten in het nieuws, overheidspublicaties (beleidsdocumenten), patenten, maar ook op blogs, Facebook, Twitter. Deze alternatieve indicatoren meten de mate van maatschappelijke betrokkenheid. Altmetrics zijn significant sneller beschikbaar dan citatietellingen, omdat er gelijk na publicatie op het onderzoek gereageerd kan worden en er geen collegiale toetsing plaatsvindt.
De Altmetric Explorer heeft een gebruiksvriendelijk dashboard, waar gebruikers onder andere het volgende kunnen:
UvA-view heeft als doel zicht te geven op het publicatielandschap van de Universiteit van Amsterdam (op verschillende organisatieniveaus) en inzicht te geven in het publicatiegedrag van individuele UvA-medewerkers. In UvA-view worden verschillende bronnen met betrekking tot publicaties van UvA-medewerkers aan elkaar gekoppeld en met state-of-the-art technieken geanalyseerd en gevisualiseerd. Het gaat daarbij onder meer om gegevens uit het universitaire onderzoeksregistratiesysteem Pure, Web of Science, Narcis, Google Scholar en de lokale bibliotheekcatalogus.
UvA-view heeft een experimenteel karakter en buiten het UvA-domein worden niet alle gegevens getoond.