Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

RefWorks

Handig citeren en literatuurlijsten maken

Met RefWorks leg je een eigen online literatuurbestand aan. Titels importeer je uit catalogi, databases en Google Scholar of voer je handmatig in. De titels kun je organiseren in folders en gebruiken voor literatuurverwijzingen in elke gewenste stijl in een Word-document. Alle studenten en medewerkers van de UvA kunnen RefWorks gebruiken.

Een citatiemanager kiezen

Naast RefWorks zijn Mendeley en Zotero beschikbaar als citatiemanager. Sta je voor de keuze, dan is er een overzicht van voor- en nadelen van elke citatietool.

RefWorks en ProQuest RefWorks

Versie van RefWorks kiezen

Er zijn twee versies: New RefWorks en Legacy RefWorks.

Kies New RefWorks als je:

 • RefWorks voor het eerst gaat gebruiken;
 • veel PDF-bestanden hebt en daar graag aantekeningen in maakt;
 • een Mac-computer hebt met Word 2016 of later.

Kies Legacy RefWorks als je:

 • grotere aantallen literatuurverwijzingen wilt bewaren;
 • aan een systematic review werkt;
 • vaak wilt ontdubbelen.

Gebruik je al Legacy RefWorks, en wil je overstappen naar New RefWorks, dan kan dat ook. Voor New RefWorks maak je een apart account. De overgang is eenvoudig te maken; je kunt titels uit je Legacy-account in één keer binnenhalen in New RefWorks.

RefWorks betaat uit twee componenten: een website en een tabblad in Word. Maak eerst een account aan op de website en installeer daarna het tabblad in Word. Het tabblad in Word is voor beide versies van RefWorks hetzelfde.

Voor verdere uitleg zie de Handout New RefWorksHandout Legacy Refworks en/of de Handleiding RefWorks (HvA).

New RefWorks-account aanmaken

Voor een account in New RefWorks heb je een UvA-mailadres nodig. Heb je geen UvA-mailadres en studeer je wel aan de UvA, neem dan contact op met Noor Breuning of Andreja Lekic.

 1. Ga naar New Refworks en kies Create account.
 2. Vul je UvA-mailadres in (dit kun je later nog veranderen), druk op Check en voer de gevraagde gegevens in.
 3. Je ontvangt van RefWorks een bevestigingsmail met je logingegevens. Je account blijft geldig zolang de UvA een licentie op Refworks heeft.

Legacy RefWorks-account aanmaken

Om een account aan te maken, zorg je dat je binnen het UvA-domein bent. Dat betekent dat je op een UvA-werkplek zit of thuis via VPN verbonden bent met het UvA-netwerk. Open de inlogpagina van RefWorks, klik op Sign up for a new account en vul de gevraagde gegevens in. Je bent vrij in de keuze van het e-mailadres en andere inloggegevens, maar gebruik liever niet je UvAnetID. Je ontvangt van RefWorks een bevestigingsmail met je logingegevens.

RefWorks in Word

 • Werk je met Windows of Mac met Word 2016 of een recentere Word-versie? Installeer RefWorks Citation Manager (RCM) via de Word Add-ins.
 • Gebruik je Windows of Mac met een oudere Word versie? Installeer de plug-in Write-N-Cite (WNC). Zorg er dan voor dat Word afgesloten is.

Voor verdere uitleg zie de Handout New RefWorksHandout Legacy Refworks en/of de Handleiding RefWorks (HvA).

Een document dat je met een Legacy RefWorks-account hebt gemaakt, kun je omzetten naar New RefWorks. Zie hiervoor de Handout New RefWorks.

Referenties verzamelen

 • Referenties importeren. Titels die je gevonden hebt in CatalogusPlus, databases en Google Scholar kun je direct importeren en opslaan in RefWorks. Bekijk de tips voor Titels importeren en opslaan
 • Referenties organiseren. Als je regelmatig titels importeert, is het aan te raden om de referenties te organiseren in folders. Creëer folders en verplaats de referenties van Not In Folder naar een folder. Je kunt ook subfolders aanmaken.
 • Referenties delen. Door een folder te delen, creëer je een link naar de inhoud van je folder. In Legacy RefWorks zijn de referenties door de ander alleen te lezen (read-only), wel ook buiten RefWorks. Wil je met anderen kunnen samenwerken, maak dan een nieuw gezamenlijk account aan. In New RefWorks kun je aan de ander rechten geven om referenties van een gedeelde folder te wijzigen en van commentaar te voorzien.

Meer informatie