Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Mendeley

Mendeley is een programma waarmee je bestanden, zoals pdf-bestanden van artikelen, rapporten, e.d. kunt opslaan en van aantekeningen voorzien. Literatuurverwijzingen naar artikelen zijn te gebruiken in Word. Ook kun je met Mendeley samenwerken in groepen, privé of openbaar, en documenten met elkaar delen. Mendeley bestaat uit twee onderdelen: Mendeley Web en Mendeley Desktop. Via beide versies kun je literatuurverwijzingen invoeren. Het toevoegen en annoteren van bestanden kan alleen via Mendeley Desktop.

Mendeley

Een citatiemanager kiezen

Naast Mendeley zijn RefWorks en Zotero beschikbaar als citatiemanager. Sta je voor de keuze, dan is hier een overzicht van voor- en nadelen van elke citatietool.

Met Mendeley aan de slag

  1. Open een account in Mendeley Web. Als je binnen het UvA-netwerk bent, of thuis met een UvA computer werkt, gebruik dan een persoonlijk e-mail adres, dus niet je UvA-mail adres. Werk je met een eigen computer, zorg dan dat je geen VPN-verbinding hebt. Dit om problemen met inloggen in Mendeley Desktop te voorkomen.
  2. Download Mendeley Desktop. Werk je met een UvA computer, dan kun je het programma installeren via Start > Software Center. Werk je op een eigen computer, dan installeer je Mendeley via de downloadknop op de website van Mendeley. Op de UvA-studentenpc's is het al beschikbaar.
  3. Zorg dat Word afgesloten is en installeer via Tools in Mendeley Desktop de Word plug-in. Deze is in Word zichtbaar via de tab References. Daarmee breng je in een Word document citaties en bibliografieën aan op basis van de gegevens die je in Mendeley hebt opgeslagen.

Opwaardering naar de Institutional Edition

Als je binnen het UvA domein (verbonden met UvAvpn of op een UvA-locatie) inlogt in Mendeley Web,  krijg je automatisch toegang tot de Mendeley Institutional Edition. Hiermee kun je een onbeperkt aantal privé groepen met maximaal 100 leden creëren. De gedeelde opslagruimte is uitgebreid naar 100 GB.

Neem zo nodig contact op met Noor Breuning.

Referenties uit RefWorks importeren in Mendeley  

Heb je een RefWorks account en wil je Mendeley uitproberen? Dat kan door referenties van je RefWorks account te importeren in Mendeley: 

  • in RefWorks: Export > selecteer Export Format: BibTex > Export > File > Save page as (Ctrl + S)
  • in Mendeley Desktop: File > Import > BibTex > Filetype: all supported formats > Open file

Mocht je willen overstappen naar Mendeley, dan kun je alle referenties per folder uit RefWorks importeren.