Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bij (her)gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in het onderwijs heb je als docent te maken met wet- en regelgeving rondom copyright. Dit geldt bijvoorbeeld voor het overnemen van tijdschriftartikelen, boekhoofdstukken of afbeeldingen in een reader, presentatie, Canvas of Teams. Met deze copyright checker weet je zeker dat je goed zit!

Altijd toegestaan

  • Linken naar materiaal in CatalogusPlus.
  • Linken naar Open Access-publicaties (al dan niet met Creative Commons-licentie).
  • Linken naar elke andere legale vindplaats van een publicatie.
  • Uploaden van materiaal uit databases waarvoor de Bibliotheek een licentie heeft afgesloten die dat toestaat. Hoe check ik dit?
  • Uploaden van niet-commercieel onderwijsmateriaal dat door jou of bij de UvA is gemaakt.
  • Verwijzen naar materiaal en studenten zelf de fysieke publicatie laten opzoeken. De Bibliotheek kan publicaties tijdelijk niet-uitleenbaar maken. Dit geeft alle studenten gelegenheid een kopie te maken voor eigen gebruik.
  • (Her)gebruik van publicaties die tot het publieke domein behoren (bijv. 70 jaar na het overlijden van de rechthebbende indien het auteursrecht niet is overgedragen).
  • Linken naar of embedden van audiovisueel materiaal. Je mag audiovisueel materiaal ter toelichting van het onderwijs op locatie tonen. Het is niet toegestaan audiovisueel materiaal te uploaden in een digitale leeromgeving.

Toegestaan onder voorwaarden Easy Access-regeling

De UvA neemt deel aan de landelijke Easy Access afkoopregeling (2023-2025). Daardoor kun jij als docent auteursrechtelijk beschermd materiaal (her)gebruiken ter toelichting van niet-commercieel onderwijs. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden: 

Teksten

  1. Maximaal 40 pagina’s uit een publicatie.
  2. Niet meer dan 20% van de oorspronkelijke publicatie.

Afbeeldingen

  1. Maximaal 10 werken van dezelfde maker.
  2. Niet meer dan 25 afbeeldingen uit hetzelfde werk.

Voorbeeld

Heeft een publicatie 100 pagina’s? Dan mag je hier maximaal 20 pagina’s uit overnemen. Heeft een publicatie 20 pagina’s? Dan mag je maximaal 4 pagina’s overnemen.  

NB: Een (wetenschappelijk) artikel is doorgaans onderdeel van een tijdschriftaflevering en blijft meestal ruim onder de 40 pagina’s en 20%.

Niet toegestaan; wat nu?

Meer dan 40 pagina’s uit een publicatie of meer dan 20% van een werk hergebruiken?

  • Vraag de Bibliotheek of een digitale editie kan worden aangeschaft, om linken mogelijk te maken.
  • Neem contact op met de auteursrechthebbende (auteur of uitgever) om toestemming te vragen. Een redelijke vergoeding is gebruikelijk.
  • Vraag de Bibliotheek om assistentie bij het regelen van toestemming via Stichting UvO. Hier zijn extra kosten aan verbonden voor de faculteit.  

AI-gegenereerd materiaal

Auteursrechten en AI-gegenereerd materiaal vormen nog een grijs gebied. Wil je gebruikmaken van AI-gegenereerde content in je onderwijs? Verwijs dan naar de tool waarmee het materiaal is gegenereerd. Wees je ervan bewust dat veel tools, bijvoorbeeld ChatGPT, niet transparant zijn over achterliggende bronnen en dat bronmelding (vooralsnog) niet accuraat is. 

Ondersteuning of advies nodig?