Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op deze pagina is relevante informatie verzameld voor studenten en medewerkers van de afdeling Religiewetenschappen. 

Als het niet lukt de informatie te vinden die je zoekt, mail dan naar j.m.schouten@uva.nl

  • Informatiebronnen
  • Locatie

    De collectie Religiewetenschappen vind je in de Universiteitsbibliotheek Singel, de hoofdvestiging van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. 

  • Collectie

    De collectie Theologie en Religiewetenschappen is navenant aan de breedte van de discipline verspreid over diverse afdelingen van de Bibliotheek UvA:

    • Er is een gespecialiseerde collectie Religiewetenschappen in de GW-collecties in de UB aan het Singel.
    • Oude drukken en handschriften en de bijhorende vakliteratuur worden gecollectioneerd bij  de Kerkelijke Collecties en de Bibliotheca Rosenthaliana in de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt.
    • Een actuele collectie over levende godsdiensten van het Verre Oosten en Afrika bezuiden de Sahara is te vinden in het Library Learning Centre Roeterseilandcampus.
    • Het PC Hoofthuis heeft een collectie Islam in de Bibliotheek van het Midden- en Nabije Oosten (MNO)
    • In de Bibliotheek van het CEDLA (Centrum Studie en Documentatie van Latijns Amerika) met een kleine collectie Zuid-Amerikaanse theologie en religie te vinden.

    Universiteitsbibliotheek Singel

    In de Universiteitsbibliotheek Singel vindt u een groot aantal titels in open opstelling:

    • de Bibliotheek Religiewetenschappen, met meer dan 9.000 titels en een klein aantal papieren tijdschriften op diverse terreinen van de Religie in de westerse wereld. Deze bibliotheek, vooral gericht op de specifieke behoeften van staf en studenten Religiewetenschappen
    • de Bibliotheek Oudheid : antieke, met name Griekse en Romeinse godsdiensten
    • De Bibliotheek Wijsbegeerte: Joodse, Islamitische en algemene godsdienstfilosofie
    • In de Bibliotheek Kunstgeschiedenis: beeldende kunst van het Christendom

    Actuele collectievorming

    In lijn van het onderwijs en onderzoek religiewetenschappen aan de UvA richt de collectioniering zich in hoofdzaak op: de westerse esoterie en hermetica, de interpretatie van de Bijbel in culturele context met accent op de Tweede Tempelperiode en de receptiegeschiedenis van de Bijbel, geschiedenis van het westerse Christendom, Islam in Europa en de sociaal- en menswetenschappelijke studie van religie in de westerse wereld.

  • Ondersteuning

    Voor hulp bij het zoeken naar wetenschappelijke informatie kunt u met Jenneken Schouten contact opnemen. Aanschafsuggesties kunt u ook rechtstreeks aan haar doorgeven.

    J.M. (Jenneken) Schouten

    Informatiespecialist Religiewetenschappen

  • Datamanagement

    Onderzoeksdata

    Bij onderzoeksaanvragen worden steeds vaker voorwaarden gesteld over opslag en beschikbaarheid van de onderzoeksgegevens. Bij Religiewetenschappen kunnen de data diverse vormen aannemen en variëren van een bronnenopgave tot transcripten van interviews en audiovisueel materiaal.

    Bij vrijwel alle subsidie-aanvragen wordt tegenwoordig van de aanvrager gevraagd een research dataparagraaf in te vullen. Hierin moet onder andere vermeld worden welke onderzoeksdata je verwacht te verzamelen, waar je de data zult opslaan en of je (een deel van de ) data in de toekomst (beperkt) toegankelijk wilt maken.

    Plannen, bewaren en delen van onderzoeksdata

    Op de RDM-website vind je alle informatie over plannen, bewaren en delen van onderzoeksdata. Het is aanbevolen om ook het Research Data Management Protocol van de Faculteit Geesteswetenschappen tijdig te raadplegen.

    UvA/HvA figshare

    Alle onderzoekers van UvA en HvA hebben vanaf 28 september 2017 toegang tot UvA/HvA figshare: een systeem voor het veilig opslaan, gecontroleerd delen en publiceren van onderzoeksdata.

    Datasets religiewetenschappen vinden

    Onderzoeksgegevens kunnen worden bewaard in data-archieven. Deze ‘repository’s’ kun je op twee manieren gebruiken: voor opslag van eigen onderzoeksdata en voor het raadplegen van data van onderzoek van andere wetenschappers.

    De Nederlandse NARCIS biedt toegang tot duizenden wetenschappelijke datasets en e-publicaties in Nederland. Voor sociaal wetenschappelijke data kun je de Association of Religion Data Archives raadplegen. Voor overige buitenlandse repositories zijn te vinden in Re3data.org (Humanities en Interdisciplinary).

    Ondersteuning

    Heb je vragen of behoefte aan training, hands-on sessies? Neem contact op met RDM Support of de informatiespecialist van Religiewetenschappen.

    J.M. (Jenneken) Schouten

    Informatiespecialist Religiewetenschappen

Jenneken Schouten
Informatiespecialist Religiewetenschappen
Ondersteuning nodig bij onderzoek en onderwijs? Vragen over de collectie of een aanschafverzoek? Neem contact met me op!
Stuur een e-mail naar j.m.schouten@uva.nl Of neem contact op met de bibliotheek