Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Werk je aan een paper, scriptie, artikel of boek en zie je door de literatuurverwijzingen de tekst niet meer? Met Zotero haal je een slimme, gratis citatiemanager in huis die je helpt bij het verzamelen, ordenen en verwerken van wetenschappelijke bronnen – zonder eindeloos te knippen en plakken.

Zotero is geschikt voor onderzoekers op elk niveau. Of je nu net begint met literatuuronderzoek of al werkt aan een publicatie, Zotero ondersteunt je in elke fase van het proces: van het zoeken en verzamelen van bronnen tot het toevoegen van citaties en het genereren van een complete bibliografie.

Importeer in één klik je literatuurverwijzingen

Wat Zotero uniek maakt, is de eenvoud en efficiëntie van de tool. Met de browserextensie (Zotero Connector) importeer je in één klik literatuurverwijzingen, inclusief de volledige tekst als die beschikbaar is. Zotero genereert automatisch relevante gegevens (zoals auteur(s), titel, publicatiedatum, uitgever, enz.) van websites, academische tijdschriften, kranten en andere publicaties.

Handige aanvullende functionaliteiten

Je kunt notities en markeringen toevoegen, mappen aanmaken om je literatuur te ordenen, en samenwerken met collega’s door literatuurverzamelingen te delen. In Word voeg je vervolgens met een paar klikken citaties toe en genereer je automatisch een literatuurlijst – in elke gewenste stijl.

Aan de slag

  1. Ga naar www.zotero.org en installeer Zotero en de Zotero Connector browserextensie, of installeer de apps via het Software Center van je werklaptop (voor medewerkers).
  2. Maak een account aan.
  3. Verzamel je bronnen. Dit kan door:
    1. PDF-bestanden vanuit Verkenner/Explorer/Finder naar Zotero te slepen. Zotero haalt automatisch de bijbehorende publicatiegegevens op.
    2. Aangevinkte bronnen vanuit CatalogusPlus en andere databases te importeren. Kleine aantallen (tot 20) aangevinkte titels kun je met de Zotero Connector importeren (afbeelding 1), grotere aantallen (vanaf 20) kun je als RIS bestand opslaan (afbeelding 2) en in Zotero importeren (via File - import).
  4. Orden je bronnen door mappen (Collections) aan te maken (klik hiervoor op het icoontje van het mapje met groen plusje). Selecteer in de middelste kolom de literatuurverwijzingen en sleep ze naar de gewenste map.
  5. Gebruik in Word de tab Zotero voor het toevoegen van citaties en het maken of bewerken van de bibliografie.
Afb. 1
Afb. 2

🔧 Pro-tip:

Check altijd even of je in ‘document preferences’ de juiste citatiestijl hebt geselecteerd voordat je je bibliografie laat genereren. Dat scheelt een hoop nakijken achteraf! De meest gangbare citatiestijlen zijn APA, MLA en Chicago. Zotero ondersteunt alle citatiestijlen die gebaseerd zijn op het Citation Style Language-formaat.