Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op maandag 22 november zijn de winnaars van de eerste ORCID loterij bekendgemaakt. Calvin Duggan, docent aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, is winnaar van de Samsung tablet. Deze keer niets gewonnen? Schrijf je dan in voor de volgende loterijtrekking. Jouw ORCID-nummer is tevens je lotnummer.

Winnaars november 2021

De winnaars van de november-trekking zijn:

  1. Calvin Duggan – Faculteit der Geesteswetenschappen
  2. Marco Brohet – Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
  3. Katharina Stuckradt – Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

De nieuwe loterijtrekking vindt plaats op maandag 24 januari 2022. Neem nu deel aan de loterij.

UvA kiest voor ORCID

Een ORCID-registratie heeft als voordeel dat deze kan synchroniseren met verschillende databases, zoals: Scopus, Web of Science en PubMed. Daarnaast is het mogelijk om vanuit UvA’s onderzoekregistratiesysteem Pure werk automatisch te exporteren naar ORCID. Onderzoekers hoeven dan alleen het systeem Pure bij te werken. Lees meer informatie over het koppelen van ORCID en Pure.

“I have been registered with ORCID for about 2 years now. I was obliged to register when publishing an article in, I believe, the Journal of Rural Studies.” Calvin Duggan, docent aan de Faculteit der Geesteswetenschappen

Maar ook uitgevers en financieringsinstanties geven de voorkeur aan ORCID. Een ORCID is bij veel uitgevers een vereiste voor het indienen van publicaties door onderzoekers. Daarnaast dienen onderzoekers geregistreerd te staan bij ORCID wanneer zij een subsidieaanvraag indienen bij financieringsinstanties.

De Nederlandse universiteiten hebben gezamenlijk gekozen voor ORCID. Het implementeren van ORCID binnen de universiteiten is dan ook een van de speerpunten in het landelijk beleid. De UvA maakt deel uit van dit ORCID-consortium.

“ORCID is pretty simple to use and it has nice compatibility with a lot of publishers and platforms, such as Sage and Crossref. Also, it is a nice record of my achievements.” Calvin Duggan

Koppel Pure met ORCID

Sinds 2016 maakt de UvA gebruik van het onderzoekregistratiesysteem Pure. Registratie van onderzoeksoutput, zoals publicaties, prijzen, mediaoptredens en deelname aan conferenties is verplicht binnen de UvA. Deze registratie in Pure is ten behoeve van jaarverslagen en visitaties. Daarnaast verschijnt de output die een onderzoeker heeft geregistreerd in Pure op de UvA-medewerkerspagina’s van de betreffende onderzoeker, maar ook in UvA-DARE en elders op het web, zoals in Google (Scholar).

“I was not aware of the link between ORCID and Pure, but I have linked both now!” Calvin Duggan

Inmiddels zijn er 4663 ORCID iD’s die gerelateerd zijn aan de Universiteit van Amsterdam. De UvA-onderzoekers hebben tezamen 10.411 werken toegevoegd aan ORCID. Slechts 615 ORCID iD’s zijn gekoppeld met Pure. De Bibliotheek adviseert iedere onderzoeker om deze koppeling te maken. Het duurt hooguit 5 minuten en levert veel gemak op bij toekomstige werken die een onderzoeker in Pure registreert. Met de koppeling komen deze automatisch in ORCID te staan. Lees meer informatie over het koppelen van ORCID en Pure.

“I would recommend ORCID/Pure to those with research output. I use my ORCID and Pure for any publication.” Calvin Duggan

Nog geen ORCID?

Registreer je in ongeveer 3 minuten. Het enige wat je nodig hebt, zijn je naam, e-mailadres en affiliatie. Open de ORCID-website in een nieuw venster.