Google Scholar (Google Wetenschap) is een zoekmachine waarmee een groeiende verzameling wetenschappelijke publicaties wordt doorzocht. Deze publicaties vind je niet met de 'gewone' Google. Sommige uitgevers geven Google Scholar toegang tot de full text van hun elektronische tijdschriften. Verder zijn via deze zoekmachine o.a. citations en verwijzingen naar boeken te vinden.
Bij het zoeken met Google Scholar profiteer je als UvA-student of -medewerker niet alleen van de full text deals die Google heeft met uitgevers, maar ook van de elektronische tijdschriftabonnementen die de Bibliotheek voor de UvA heeft afgesloten.
Als bij een zoekresultaat de aanduiding UvA-linker: Full text staat, heb je via de UvA direct toegang tot de volledige digitale versie. Bij sommige zoekresultaten vind je de UvA-linker via More (de 2 pijltjes onder de titel). Dan is de publicatie niet digitaal beschikbaar. De link leidt naar CatalogusPlus.
Op een computer binnen het UvA-domein hoef je niets extra's te doen. Google Scholar herkent dat je bij de UvA hoort en voegt meteen de knop UvA-linker toe aan de zoekresultaten.
Buiten de UvA stel je zelf de UvA als jouw bibliotheek in:
In Google Scholar Library kun je zoekresultaten bewaren.
Daarvoor heb je een gratis Google account nodig.
Om een titel te bewaren klik je op Save (de ster links onder de titel).
Wil je trefwoorden toevoegen, klik op de 3 streepjes links boven, My Library, selecteer de titel(s), en klik op het Label icoontje bovenin.
Via Google Scholar vind je meer uitleg.
Je kunt in Google Scholar een knop activeren waarmee je referenties kunt exporteren naar RefWorks.
Voortaan zijn jouw zoekresultaten in Google Scholar voorzien van een knop Import into RefWorks. Hiermee exporteer je een referentie automatisch naar RefWorks.