Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In november publiceerde de UvA de Routekaart Energietransitie. Deze routekaart beschrijft de duurzaamheidsmaatregelen die nodig zijn om in 2040 te voldoen aan de afspraken uit het VN-klimaatakkoord van Parijs. Dit lijkt nog ver weg, maar om dit doel te bereiken gaan we fors investeren en zullen we ingrijpende maatregelen treffen. Maar hoe bepalen we met de kennis van vandaag de maatregelen over enkele decennia?

De strategie voor een haalbare transitie naar CO2-arme gebouwen in 2040 is om te verduurzamen op natuurlijke momenten van herinvesteringen en renovatie. De momenten waarop gebouwen en apparatuur aan het einde van de levensduur zijn, zijn natuurlijke kansen voor verduurzaming: we kunnen hierdoor de maatregelen spreiden waardoor de overlast voor het onderwijs en onderzoek beperkt blijft. Bovendien doen we op deze manier niet aan kapitaalvernietiging en kunnen we gebruik maken van de kennis en techniek van dat moment. Naast de natuurlijke momenten versnellen we door te starten met de maatregelen die per euro de meeste CO2 besparen.

De planning van de maatregelen is ingevuld tot 2037, een periode waarin voor álle gebouwen van de UvA een moment van herinvestering of renovatie plaatsvindt en waarvan de maatregelen en de impact op de CO2-reductie bekend is. De maatregelen daarna zijn nog niet bekend, maar we zullen met de kennis en inzichten van dan de volgende stappen zetten om onze doelstelling te behalen.

Voorbeeld: gasgestookte boiler op het Science Park

Afgelopen zomer ging een gasgestookte boiler op het Science Park kapot. Op basis van beschikbare data bleek deze boiler niet erg duurzaam. Daarom is gezocht naar een alternatief en is gekozen voor een lokale elektrische oplossing die op het totale systeem minder CO2-uitstoot en zelfs geld bespaart. Op deze manier hebben we van een natuurlijk moment gebruik gemaakt om te verduurzamen.  

We geven maandelijks een update over de Routekaart Energietransitie en andere duurzaamheidsthema’s. Heb je vragen of suggesties, dan kun je contact opnemen met duurzaamheid@uva.nl