MARC-XML

Standaard bibliografisch record format zoals gebruikt in de Centrale Alma catalogus, in XML syntax.

Zie de specificaties op de officiële Library of Congress MARC website.

Dublin Core

Standaard algemeen record format, veel gebruikt voor erfgoeddata, in 2 vormen:

• DC Elements (of Unqualified, Simple)
  • DC Terms (of Qualified)

Zie de Dublincorewebsite.

Voor de data uit de Centrale Alma Catalogus via downloads en OAI harvesting wordt Unqualified Dublin Core (DC Elements) gebruikt, op basis van de standaard MARC-DC mapping van de Library of Congress.

Linked Data/RDF

Resource Description Framework, een algemeen format voor linked data, bestaande uit 'triples'.

Zie https://www.w3.org/RDF/

In RDF kunnen hele veel verschillende linked data formats, of 'ontology’s';  worden weergegeven. Er zijn ook verschillende syntaxvormen, zoals RDF/XML, Turtle, N3, JSON-LD, etc.

Voor de data uit de Centrale Alma Catalogus wordt een eigen RDF-format gebruikt, gebaseerd op EDM (Europeana Data Model), waarin Qualified Dublin Core (Dublin Core Terms) een centrale plaats inneemt voor het beschrijven van de collectie-objecten. De MARC-data uit de Centrale Catalogus worden naar DC geconverteerd volgens een mapping, gebaseerd op de officiële Library of Congress 'MARC to Dublin Core Crosswalk', met enkele aanpassingen.