Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Bibliotheek biedt tools aan die onderzoekers kunnen gebruiken in hun onderzoek, waaronder de ScanTent en Transkribus. Met de ScanTent maak je opnamen van hoge kwaliteit met je mobiele telefoon. Dat kan van zowel los materiaal als gebonden materiaal, tot een grootte van A3-formaat. Met Transkribus doorzoek je handschriften en gedrukt materiaal sneller en eenvoudiger.
Persoon maakt scan in de ScanTent
Foto: Monique Kooijmans

De ScanTent

De ScanTent is voorzien van:

  • een transporttas;
  • de tent;
  • een vloermat;
  • 4 tentstokken;
  • een antislip telefoonhouder;
  • LED-verlichting oor optimale belichting;
  • adapter en kabel.

Je kunt de ScanTent gebruiken met en zonder een speciale app. De app heeft als voordeel dat je de foto's gemakkelijk kunt opslaan, bewerken en eventueel kunt oploaden naar Transkribus.

Download de app via de Play Store of de Apple Store. Je kunt ook downloaden via de QR-code op de ScanTent.

Gebruiken en lenen

Twee ScanTenten staan in de Onderzoekzaal van het Allard Pierson, speciaal voor het maken van opnamen uit gedrukt en handschriftelijk materiaal. 

Er zijn ook twee ScanTenten beschikbaar voor uitlening, maximaal zeven dagen. Wil je een ScanTent lenen? Stuur een verzoek via het contactformulier van de Onderzoekszaal.

Huisregels

Wanneer je gebruikmaakt van de ScanTent gelden enkele regels:

  1. In de Onderzoekzaal mogen foto’s van het afgegeven materiaal worden gemaakt, mits de conditie van het materiaal dit toelaat. Bekijk de huisregels van de Onderzoekzaal.
  2. Er mag geen flits of statief worden gebruikt.
  3. Denk aan het auteursrecht wanneer je opnamen maakt.

Aanvragen van scans

UvA-studenten en -medewerkers kunnen ook een aanvraag doen voor het maken van digitale scans en reproducties. Meer informatie vind je op de webpagina Aanvragen scans.

Transkribus

Transkribus is een systeem dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie en machine learning om handschriften te transcriberen en te annoteren. Het platform stelt je in staat om nauwkeurige transcripties te maken van diverse handschriften, ongeacht de complexiteit ervan. Of het nu gaat om middeleeuwse teksten, oude manuscripten of handgeschreven brieven, Transkribus biedt een geavanceerde toolset om historische documenten te digitaliseren en te bewaren voor toekomstige generaties.

Voordelen van Transkribus

  1. Efficiënte transcriptie: je kunt snel grote hoeveelheden handschriften omzetten naar digitale tekst, waardoor je veel tijd bespaard.
  2. Steeds hogere nauwkeurigheid: Het geavanceerde machine learning-algoritme van Transkribus is getraind op diverse handschriftstijlen, waardoor het een indrukwekkende nauwkeurigheid behaalt bij het transcriberen van zelfs moeilijk leesbare handschriften.
  3. Interactieve gebruikersinterface: Transkribus vereist geen uitgebreide technische kennis. Na registratie kun je direct aan de slag met het transcriberen van documenten.
  4. Collectieve intelligentie: Je kunt datasets delen en gezamenlijk aan transcripties te werken. Ideaal voor onderzoeksgroepen die gezamenlijke projecten uitvoeren.
  5. Doorzoekbare archieven: Door handschriften om te zetten naar digitale tekst, doorzoek en vind je relevante informatie in oude documenten veel eenvoudiger.

Registratie en gebruik

Je kunt je eenvoudig registreren via het platform van Transkribus. Na registratie kun je direct aan de slag.

Ondersteuning vind je in het Resource Centre van de leverancier van Transkribus.

De Bibliotheek heeft credits ingekocht bij Transkribus, geeft hierop korting voor medewerkers van de UvA én kan credits beschikbaar stellen voor grotere onderzoeksprojecten en -groepen. Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor de credits en hoe je via de Bibliotheek gebruik kunt maken van Transkribus? Neem contact op.

J.M. (Jenneken) Schouten

Contactpersoon voor Transkribus