Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Zotero is een referentiemanager waarmee je referenties kunt verzamelen alsmede bijbehorende teksten, bestanden, webpagina’s et cetera. De referenties zijn in een tekst te gebruiken als  verwijzingen en voor het samenstellen van een literatuurlijst.

Een citatiemanager kiezen

Naast Zotero zijn RefWorks en Mendeley beschikbaar als citatiemanager. Sta je voor de keuze, dan is hier een overzicht van voor- en nadelen van elke citatietool.

Met Zotero aan de slag

Zotero bestaat uit de Zotero Library, een browserextensie en een Word plug-in. Zorg dat Word is afgesloten.
Als medewerker van de UvA kun je het programma op de werkplek installeren via Start > tegel Software Center rechts in het scherm. Thuis of op je laptop installeer je het programma via de website van Zotero.

Met de Zotero Connector, een browserextensie, kun je referenties uit catalogi, databases en webpagina’s importeren in Zotero. Installeer de juiste Connector voor Firefox, Chrome of Safari via de website van Zotero.

Overal toegang tot je Zotero Library

Door je bij Zotero te registreren, kun je de library via de Zotero website gebruiken maar belangrijker is dat je de library kunt synchroniseren waardoor deze vanaf verschillende computers is te benaderen. Met een account kun je je ook aanmelden bij  groepen of een eigen groep beginnen en daarmee referenties delen. In de desktop versie stel je bij Preferences in dat veranderingen in je Zotero Library automatisch met de webversie gesynchroniseerd worden.

Referenties en bestanden verzamelen

Om referenties en bestanden te verzamelen moet de  Zotero Library actief zijn.  Met de Zotero Connector, een icoontje  in je browser, kun je referenties in catalogi, databases et cetera uploaden naar jouw Library. Vanuit een aantal databases (bijvoorbeeld van EBSCO, ProQuest en Project MUSE) wordt de  full text van artikelen  mee geïmporteerd.

Heb je een unieke code van een document (ISBN van een boek of Digital Object Identifier van een elektronische publicatie), klik in de menubalk in Zotero op ‘Add item(s) by identifier’. 

Het is mogelijk bestanden vanuit de Verkenner naar je Library te slepen en Zotero te vragen de bijbehorende referenties op te zoeken.  

Orden de referenties en bestanden in Verzamelingen/Collections. Je kunt ook Subcollections maken. Je verplaatst je referenties naar een Collection door ze te verslepen.  

De opslagruimte voor bestanden is maximaal 300 MB. Stel zo nodig in de Preferences in dat je geen full text wilt synchroniseren.

Samenwerken

Met Group Libraries kun je Collections met anderen delen. Je creëert een groep via de website van Zotero  >  Create a new group. Je kunt je ook aanmelden bij bestaande groepen. Er zijn besloten groepen, publieke groepen met besloten lidmaatschap en publieke groepen met open lidmaatschap.

Je kunt samenwerken aan een document waarin Zotero-referenties staan. Anderen kunnen de referenties uit jouw document in hun eigen Zotero Library importeren en zelf referenties aan het document toevoegen.

Zotero en schrijven

Zotero is geïntegreerd in de volgende tekstverwerkers: Word voor Windows (behalve 2010 Starter Edition), Word voor Mac (behalve 2015), Google Docs en LibreOffice vanaf versie 5.2. Als je Zotero op je eigen computer hebt geïnstalleerd, verschijnt er automatisch een tab in de tekstverwerker. Op een UvA-computer maak je de tab zichtbaar via Zotero: Preferences > Cite > Word Processors > Reinstall Microsoft Word add-in. Met deze tab kun je tijdens het schrijven verwijzingen invoegen en een literatuurlijst opbouwen met referenties in je Zotero Library. In Google Docs is deze Zotero-tab beschikbaar als je de Chrome of Firefox Connector hebt geïnstalleerd. 

Er is in Zotero een aantal stijlen beschikbaar. Zo nodig kun je stijlen toevoegen via je Zotero Library > Preferences > Cite.

Privacy van gegevens

De gegevens die je opneemt in Zotero zijn literatuurverwijzingen, verwijzingen naar webpagina’s en documenten. Deze zijn niet of in geringe mate vertrouwelijk en alleen toegankelijk voor jezelf en degenen die je zelf selecteert als je samenwerkt in een groep.

Meer informatie