Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Wiskunde

Op deze pagina is relevante informatie verzameld voor studenten en medewerkers van de Wiskunde. Als het niet lukt de informatie te vinden die je zoekt, mail dan naar n.h.koroso@uva.nl.

Informatiebronnen

De Bibliotheek biedt databases aan voor het zoeken naar literatuur voor Wiskunde. Enkele belangrijke zijn:

 • Collectie Wiskunde

  Beschrijving

  Totale omvang van de collectie: ca. 11000 titels, verspreid over meerdere locaties waarvan de belangrijkste zijn: de Bibliotheek Bètawetenschappen en de Universiteitsbibliotheek . De collectie wiskunde bevindt zich UBA-wijd op het niveau van een collectie voor onderwijs en onderzoek. Binnen de collectie Wiskunde en Informatica kan de volgende indeling gemaakt worden: Wiskunde, Informatica en Logica. Logica wordt binnen de basisclassificatie eigenlijk als onderdeel van de hoofdrubriek Wiskunde beschouwd en is daar geplaatst vanwege het feit dat het hier om mathematische logica handelt, maar gezien het belang van deze (deel-)collectie verdient zij een aparte beschrijving. Wiskunde is ingedeeld onder basiscoderubriek 31.**

  Wiskunde

  Omstreeks 1916 profileert de bibliotheek Wiskunde zich voor de eerste maal als zelfstandige eenheid, na eerst als onderdeel van de leeszaal van de Universiteitsbibliotheek te hebben gefunctioneerd. Vanaf die tijd wordt gericht(er) gecollectioneerd op de toenmalige vakgebieden. Deze trend heeft zich tot heden ten dage voortgezet, ook als zich nieuwe vakgebieden of stromingen aandienen. Vele prominente hoogleraren hebben daarbij in der loop der jaren een stimulerende rol gespeeld. Mede dankzij het feit dat er geen gebrek aan financiële middelen was, heeft dit geleid tot een indrukwekkende verzameling die beschouwd kan worden als een der beste universitaire wiskundecollecties in Nederland. Kenmerkend is de breedte en diepte van de collectie. Op alle belangrijke vakgebieden is de standaardliteratuur aanwezig en dankzij de inzet van vele mecenaten en door vele schenkingen vaak ook veel perifere vakliteratuur. Vele belangrijke seriewerken zijn alle nagenoeg compleet aanwezig, naast talloze proefschriften uit binnen- en buitenland en een grote collectie congresverslagen. Zeer de moeite waard is de collectie verzameld werk.

  Logica

  De oorsprong van de collectie stamt uit 1952 toen het Instituut voor grondslagonderzoek en philosofie der exacte wetenschappen werd opgericht, aangevuld met al eerder door eerste hoogleraar logica in Nederland, dr. E.W. Beth, aangeschafte literatuur. Verder drukten een aantal eminente hoogleraren voor de oorlog hun stempel op de samenstelling van de collectie. Genoemd kunnen worden: A. Heyting, L.E.J. Brouwer en G. Mannoury. Zij droegen er toe bij dat de collectie breed werd opgezet. Door de zorg van de latere hoogleraren en door stichting van brede samenwerkingsverbanden in later tijden is het aankoopbeleid constant gebleven, zowel voor de mathematische logica als voor de toepassingsgerichte gebieden. 
  Logica wordt bij steeds meer disciplines gebruikt. Als gevolg hiervan bevindt zich in de collectie een groeiend deel interdisciplinair gerichte literatuur (bijv. filosofie, taal, informatica, kunstmatige intelligentie).