20 mei 2025
JASP begeleidt je stap voor stap bij geavanceerde analyses, zoals Bayesiaanse statistiek en voorspellende modellen. De resultaten worden overzichtelijk en begrijpelijk gepresenteerd. Het programma splitst je dataset bovendien automatisch in trainingsets (om het model te bouwen) en testsets (om de prestaties te beoordelen).
JASP is ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam en wordt inmiddels wereldwijd gebruikt. Het programma ondersteunt standaard analysemethoden in zowel de klassieke (frequentistische) als de Bayesiaanse vorm. JASP biedt enkele belangrijke voordelen ten opzichte van SPSS, zoals geavanceerde meta-analyses en automatische opmaak volgens APA-richtlijnen.
Een van de belangrijke drijfveren voor het ontwikkelen van JASP was het toegankelijk maken van Bayesiaanse statistiek: een flexibele analysemethode waarmee je eerder opgedane kennis kunt verwerken in je model. De uitkomsten worden bovendien geïnterpreteerd in termen van waarschijnlijkheid, vooral handig wanneer je werkt met beperkte of onzekere data.
De Machine Learning-module in JASP stelt je in staat om:
Stel je werkt bij een telecombedrijf en je wilt voorspellen welke klanten hun abonnement waarschijnlijk gaan opzeggen. Dit noemen we een classificatietaak. Het JASP-team heeft een voorbeeld uitgewerkt waarin de Telco Customer Churn-dataset wordt gebruikt om een model te trainen dat voorspelt of een klant zal vertrekken (“Yes” of “No”) op basis van hun contractgegevens en demografische kenmerken.
De Machine Learning-module maakt dit verrassend eenvoudig. Een veelgebruikte methode is K-Nearest Neighbors (KNN), waarbij een geval wordt geclassificeerd op basis van hoe sterk het lijkt op andere gevallen in de dataset. Een alternatief is Random Forest, een techniek die meerdere beslisbomen bouwt en combineert om de nauwkeurigheid te verhogen, bij uitstek geschikt voor complexe of rommelige data.
Het JASP-team biedt goede handleidingen om je op weg te helpen. Dit voorbeeld is gebaseerd op hun tutorial How to Train a Machine Learning Model in JASP: Classification.
Volg de stappen hierboven om je eerste classificatiemodel te bouwen en vertrouwd te raken met JASP. Zodra je de basis onder de knie hebt, kun je experimenteren met andere algoritmes of een regressie- of clusteringanalyse proberen. Veel analyseplezier! En vergeet niet om ook de andere handige blogposts van JASP te bekijken. Gewoon om lekker te oefenen, of misschien zelfs een expert te worden!
Welkom bij de ‘Library Research Hack’, de rubriek van de Bibliotheek die jouw onderzoek verder brengt. Of je nu student of onderzoeker bent, elke maand ontdek je hier een nieuwe tool of toepassing die jouw onderzoek efficiënter, effectiever én leuker maakt. Van databases die je horizon verbreden, tot onmisbare onderzoeks-identifiers, of essentiële software voor datavisualisatie – wij leggen uit waarom je niet zonder kunt en helpen je direct op weg.
Stay tuned: in mei zijn we terug met een nieuwe hack over Think.Check.Submit.!