Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dit interview met Eva Lekkerkerker, coördinator Digital Skills, en Lisa Yu, community manager bij het Data Science Centre, is verschenen in het jaarverslag Bibliotheek UvA/HvA 2023 en geeft een beeld van de projecten die binnen de Bibliotheek gaande zijn. - Long read -

Waar vroeger boeken in universiteitsbibliotheken centraal stonden, is het aanreiken van digital skills voor het verzamelen, analyseren en visualiseren van grote hoeveelheden informatie steeds belangrijker geworden. Zoals UvA-rector prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek stelt: “Data zijn de nieuwe boeken”. Eva Lekkerkerker, Coördinator Digital Skills, en Lisa Yu, Community manager bij het Data Science Centre, werken nauw samen en vertellen over het belang van de Digital Skills-workshops die zij vanuit het Data Science Centre, onderdeel van de Bibliotheek, organiseren. 

Wat is datawetenschap en waarom is het belangrijk? 

Eva Lekkerkerker legt uit: “Dataweten-schap is een verzameling methoden, van statistiek tot programmeren, die inzichten genereren of voorspellende modellen bieden. Ze helpen ons om betekenis te creëren in een wereld van informatie-over-load.” Lisa Yu voegt daaraan toe: “Data zijn de grondstof voor alle kennis, ongeacht discipline. Ze vormen de basis van alles. Als de input van een AI-model van slechte kwaliteit is, zal de output ook slecht zijn. Datawetenschap verbindt verschillende disciplines en fungeert aan de universiteit als een gemeenschappelijke taal.” 

De Bibliotheek organiseert  Digital Skills-workshops via het Data Science Centre. Welke uitdagingen worden aangegaan en voor wie zijn deze workshops bedoeld?

“We streven ernaar om datagedreven onderzoek te versnellen en we willen onderzoekers in staat stellen data science-methoden toe te passen. Daarom bieden we gratis workshops aan, variërend van basisvaardigheden in programmeren met Python of R, tot geavanceerde methoden zoals datavisualisatie, machine learning en beeldanalyse. De workshops zijn bedoeld voor onderzoekers van alle faculteiten van de UvA, ongeacht hun achtergrond of ervaringsniveau”, licht Eva Lekkerkerker toe. 

Komen er daadwerkelijk onderzoekers van alle faculteiten op af? 

“Geen enkele workshop wordt gedomineerd door één faculteit, onderzoekers met verschillende achtergronden en rollen doen mee, van promovendi tot universitair docenten en data stewards”, deelt Lisa Yu. Eva Lekkerkerker merkt vervolgens op: “Het merendeel van de deelnemers is promovendus, maar we zien ook deelnemers die verder zijn in hun carrière en hun programmeerkennis willen opfrissen of iets nieuws willen leren. We houden rekening met de verschillende startpunten van deelnemers en proberen aan verschillende leerdoelen tegemoet te komen. In de workshops wisselen we plenaire sessies af met individuele instructies waarbij ruimte is voor uiteenlopende vragen.” 

Hoe dragen de workshops bij aan community-vorming? 

“De workshops bieden onderzoekers van verschillende disciplines de gelegenheid elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen”, geeft Lisa Yu aan. “Door deel te nemen aan deze workshops krijgen deelnemers de kans om te zien hoe datawetenschappelijke methodes en technieken kunnen worden toegepast in verschillende domeinen en projecten. De workshops zijn ook belangrijk voor de community, omdat ze een gedeeld basisniveau creëren, en de mogelijkheid bieden om vaardigheden verder uit te bouwen.” 

Hoe bepalen jullie de onderwerpen van de workshops?

Eva Lekkerkerker: “We bieden gedurende het jaar een gebalanceerd programma aan.” Lisa Yu vult aan: “We vragen de community van het Data Science Centre om suggesties of deel te nemen aan polls waarbij we onderwerpen aanbieden. Vervolgens proberen we instructeurs te vinden, soms uit onze eigen data science community.” 

    “In de workshops leer je datawetenschappelijke methodes toepassen in verschillende domeinen en projecten ” 

“Naast de vierdaagse workshops over programmeren, waren de workshops over deep learning en datavisualisatie in 2023 zeer populair”, vervolgt Eva Lekkerkerker.  “Binnen de data science community aan de UvA bieden we ook workshops aan over storytelling en design, omdat het voor datawetenschappers belangrijk is om hun onderzoek onder de aandacht te brengen en een breder publiek te bereiken”, voegt Lisa Yu daaraan toe. 

Met wie werken jullie samen bij  de organisatie van de workshops? 

“De workshops over programmeren worden aangeboden volgens het format van 'The Carpentries', een wereldwijde gemeenschap van software-engineers, datawetenschappers en bibliothecarissen die workshops ontwikkelen en geven over programmeren”, legt Eva Lekkerkerker uit. “In 2023 zijn we een samenwerking gestart met de Vrije Universiteit Amsterdam. Samen kunnen we meer trainers en assistenten met een passie voor programmeren bij elkaar brengen, de kwaliteit van de workshops verbeteren en een groter publiek bedienen. Door het uitwisselen van ervaring en de waardevolle feedback die we ontvangen kunnen we het curriculum voortdurend verbeteren.  

Ook door nationale samenwerking met de bibliotheken van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Leiden Universiteit, Erasmus Universiteit Rotterdam, TU Delft, het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en het E-Science Centre blijven we onze programma’s en workshops versterken.”