Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In het kader van duurzaamheid heeft de Bibliotheek het architectenbureau Popma Ter Steege gevraagd een plan te ontwikkelen om overtollig meubilair slim circulair in te zetten.
Oude boekenkast wordt een duurzame tafel.

Ter voorbereiding op de verhuizing van de UB naar het Universiteitskwartier heeft de Bibliotheek na een schuifoperatie op de UB Singel en Bibliotheek P.C. Hoofthuis oude Stabilux boekenkasten over. Deze klassieker is in 1955 ontworpen door Friso Kramer voor Ahrend. Omdat de Bibliotheek zich steeds meer als plek voor ontmoeting en het delen van (digitale) kennis ontwikkelt, wordt de fysieke collectie minder vaak fysiek geraadpleegd en gedeeltelijk verplaatst naar depots. Ondanks het goede ontwerp blijken de kasten deels overbodig geworden.

Jan Willem ter Steege van het architectenbureau Popma Ter Steege kwam met het voorstel om de boekenkasten te upcycelen naar statafels. De gedachte daarachter is simpel; van boekenkasten ontstaat in de toekomst een overschot, maar hoge tafels zijn relatief modern en slecht circulair verkrijgbaar.

Meer hergebruik

Marloes van Wagtendonk, Projectmanager Innovative Learning Spaces bij de Bibliotheek: 'Het doel is om zoveel mogelijk meubilair her te gebruiken en opnieuw in te zetten op andere locaties. De komende jaren worden de studieplekken op Roeterseiland gebouw JK (REC JK), BG5 in het Universiteitskwartier en studieplekken in de Oudemanhuispoort (OMHP) ontwikkeld. De Bibliotheek wil hiervoor geen nieuw meubilair meer inkopen, maar al het huidige meubilair hergebruiken, upcyclen of tweedehands inkopen.'   

Het ontwerp voor de hoge tafel, ontwikkeld in samenwerking met Re-gained en geproduceerd door Fiction Factory blijft het dichtst bij het oorspronkelijke modulaire ontwerp van Kramer. De UvA gaat deze statafel vanaf eind 2023 inzetten bij de herinrichting van studieplekken in de Science Park Bibliotheek. Uit één kastmodule kan één tafel van 60 x 100 cm gemaakt worden. De tafelbladen komen ook uit reststromen van de UvA.  

Er wordt vooralsnog geld bespaard op grondstoffen, maar ontwerpen, engineering en transportkosten zijn opgeteld even hoog. Marloes van Wagtendonk: ' Het is geen geldbesparende maatregel, maar een materiaalbesparende maatregel.' 

Ook circulair meubilair straks in nieuwe UB? 

Voor de inrichting van de nieuwe UB is nagedacht over circulariteit en duurzaamheid. Zo wordt een deel van het meubilair straks verhuisd en hergebruikt, voldoet het nieuwe meubilair aan strenge duurzaamheidseisen en is er ingezet op een omvangrijk onderhoudscontract waarbij alle meubels jaarlijks gecontroleerd en opgeknapt worden. Zo wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Het meubilair uit de huidige UB wordt zoveel mogelijk gebruikt als grondstof voor circulair meubilair binnen de UvA, maar kon niet worden ingezet voor de nieuwe UB. Marloes zegt hierover: ‘Omdat de nieuwe UB in korte tijd moet worden opgeleverd en ingericht, terwijl alle andere locaties nog open zijn is het niet mogelijk om ons eigen meubilair als circulaire grondstof in te zetten.’ 

De Dutch Design Week vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 29 oktober. 
De presentatie is onderdeel van de tentoonstelling The Product Chronicles op de locatie van ontwerpstudio Atelier NL, Bergmannstraat 76, Eindhoven. Toegang voor dit onderdeel is gratis.