Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Voor de periode 2023-2025 zijn nieuwe regels van toepassing met betrekking tot auteursrecht in het onderwijs. Hoewel de nieuwe overeenkomst nu pas bekend is, zijn de afspraken met ingang van dit jaar van kracht. Docenten mogen voortaan tot en met 40 pagina’s (in plaats van 50) overnemen uit een publicatie, op voorwaarde dat dit maximaal 20% van dat werk is. De nieuwe regels komen voort uit een wijziging van de Easy Access Regeling (voorheen de ‘readerregeling’) die is overeengekomen tussen Nederlandse universiteiten (UNL) en uitgevers (Stichting UvO).

Ga na of je onderwijsmateriaal nog voldoet aan de regels  

Om boetes voor de UvA te voorkomen is het van belang dat copyrightregels voor onderwijsmateriaal worden nageleefd. Overtreding kan leiden tot boetes voor de UvA.

De nieuwe overeenkomst betreft ook een aanscherping. Waar voorheen tot maximaal 50 pagina’s konden worden overgenomen, zijn dat er nu 40. Heb je in de cursusomgeving voor je onderwijs in het volgende blok (academisch jaar 2023-2024) literatuur geüpload voor studenten of ben je van plan dat te doen? Ga dan na of het voldoet aan de limiet van 40 pagina’s. 

Ook het gebruik van afbeeldingen is met de nieuwe regeling afgekocht. Er is géén maximum verbonden aan het aantal afbeeldingen dat in een document (bijvoorbeeld een PowerPoint-presentatie) geplaatst mag worden. Wel zijn er twee voorwaarden: maximaal 25 afbeeldingen uit één werk (bijvoorbeeld een boek) én maximaal 10 werken van één en dezelfde maker. 

Toch meer dan 40 pagina’s uploaden? Dan is het nodig vooraf toestemming te vragen aan de auteursrechthebbende. Hoe je dit doet, lees je op deze pagina over auteursrecht voor docenten.  

Om overtreding van regels met betrekking tot auteursrecht te voorkomen heeft direct linken (naar legale bronnen) de voorkeur. Het verwijzen naar open access content (open leermiddelen) is altijd goed. In Canvas zijn verschillende mogelijkheden om te linken naar publicaties. De Bibliotheek helpt je graag de overstap van uploads naar links te maken. Ook voor aanschaf van elektronische edities kun je contact opnemen met de Bibliotheek

Ondersteuning of advies nodig?