Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Economie en Bedrijfskunde

 • Nieuws

  Nieuw in Wharton WRDS : OptionMetrics

  Vanaf 1 september is de UvA geabonneerd op Optionmetrics US in Wharton WRDS. Optionmetrics is een database met historische prijs- en implied volatility gegevens van de Amerikaanse equity- en index-optiesmarkt. De database is te benaderen na het aanmaken van een gratis account op https://wrds-www.wharton.upenn.edu/ .

  Nieuwe aanmeldprocedure voor FactSet

  De procedure voor het registreren voor een account voor Factset is onlangs gewijzigd. Men kan nu met een UvA email adres registreren op de volgende pagina: https://advantage.factset.com/academic_idrequest .

  Nieuwe database: UCLA LoPucki Bankruptcy Research Database

  De Bibliotheek UvA heeft in mei een nieuwe database aangeschaft en wel de UCLA LoPucki Bankruptcy Research Database. Deze database van de University of California Los Angeles is opgezet door de heer LoPucki en bevat data over alle grote publieke faillissementszaken in de Verenigde Staten sinds 1979.

  Onlinebrary: Beleef het samen studeren vanuit huis

  De Bibliotheek opent een nieuwe digitale studieomgeving. Ook al zit je thuis, het is fijn om je medestudenten te kunnen blijven zien. Je bent namelijk niet de enige die studeert. Op MS Teams vind je de Onlinebrary, een motiverende en inspirerende online studieomgeving waar je geconcentreerd samen kunt studeren en elkaar kunt ontmoeten.
  https://uba.uva.nl/content/nieuws/2021/01/onlinelibrary-beleef-het-samen-studeren-vanuit-huis.html

  Nieuw in Wharton WRDS : Boardex North America

  Vanaf 1 januari 2021 is de UvA geabonneerd op Boardex North America via Wharton WRDS. De database bevat informatie over executives. Ieder profiel bevat informatie over salaris, bonus en incentives. Relationele data, leeftijd, opleiding, belangrijke prestaties en nevenwerkzaamheden. Verder zijn de huidige en vorige organisaties te vinden alsmede de begin- en einddatum van de betrekking.

  Nieuw database abonnement : CRSP mutual funds

  De UvA heeft zich per 1 november 2020 geabonneerd op CRSP mutual funds binnen het platform Wharton WRDS. Medewerkers en studenten van de UvA kunnen zich registreren voor een account op https://wrds-www.wharton.upenn.edu/

  Nieuwe database abonnementen in Wharton WRDS

  Per 1 september 2020 heeft de UvA zich geabonneerd op enkele nieuwe databases binnen het platform Wharton WRDS. De databases zijn te benaderen na het aanmaken van een gratis account op https://wrds-www.wharton.upenn.edu/ .

  • 13F

  De Thomson-Reuters Institutional Holdings (13f) Database biedt institutional common stock holdings en transacties. Zoals deze worden gerapporteerd in het 13F formulier bij het SEC.

  • IBES Guidance

  IBES Guidance is een database met numerieke bedrijfsverwachtingen. Er worden 14 maten gemeten dmv. press releases, transcripts van bedrijfsbijeenkomsten en de IBES earnings forecasts.

  • Audit Analytics - Accounting and Oversight
   Audit Analytics – Europe

  De Accounting and Oversight database is ontworpen om licht te werpen op het algehele beeld van de audit- en reguleringswereld. Met deze database krijgt men inzicht in de kwaliteit van audits, de trends in PCAOB controles, shareholder tevredenheid met auditors, Auditor Intelligence, kwaliteit van financiele rapporten, Due Dilligence and Compliance Monitoring.
  Ook zijn we geabonneerd op Audit Analytics Europe.

  • ETF Global

  ETFG biedt data van listed Exchange Traded Funds in de U.S.

  • Bankfocus en Orbis - Bureau van Dijk

  Vanaf 30 september 2020 heeft de UvA toegang tot Bureau van Dijk Bankfocus en Bureau van Dijk Orbis binnen Wharton WRDS. Toegang via de eigen interface van Bureau van Dijk bestond reeds sinds 1 mei 2020.

  Ebooks via Dawsonera niet langer beschikbaar

  Sinds 31 juli 2020 bestaat ebook-platform Dawsonera niet meer. Tussen 2010 en 2015 heeft de Bibliotheek UvA ebooks afgenomen bij dit platform. Deze staan nu in de catalogus op Temporarily not available. We proberen om de meeste titels via alternatieven weer actief te krijgen.

 • Collectie

  De collectievorming is gericht op onderwijs en onderzoek van de afdeling Economie en Bedrijfskunde alsmede de Amsterdam Business School. Een groot deel van deze collectie is online te raadplegen. Het deel van de papieren collectie dat recent is, of veel gebruikt wordt, staat in open opstelling in het Library Learning Centre Roeterseilandcampus op de tweede verdieping. Het overige grote deel van de collectie Economie en Bedrijfskunde bevindt zich in het magazijn. Al deze materialen zijn te vinden via CatalogusPlus.

  Materialen die bij bibliotheken elders aanwezig zijn, kun je aanvragen via interbibliothecair leenverkeer.

 • Ondersteuning

  De informatiespecialist B. Witlox biedt onderwijs- en onderzoeksondersteuning voor medewerkers en studenten van de afdeling Economie en Bedrijfskunde en de Amsterdam Business School. Studenten en medewerkers kunnen individuele ondersteuning krijgen bij het vinden van literatuur en data. Je kunt contact opnemen met de informatiespecialist voor onder andere:

  B. Witlox is ook contactpersoon voor onderzoekers die gebruik willen maken van Eurostat microdata.

  B. Witlox, b.witlox@uva.nl, tel. 020 525 5350