Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Economie en Bedrijfskunde

 • Nieuws

  Risk.net

  Onlangs hebben we toegang verworven tot Risk.net. Risk.net, ontworpen als aanvulling op het tijdschrift Risk, is een bron die is bedoeld voor iedereen die risico's moet beheren. Risk.net geeft leden nu toegang tot de volledige inhoud van Risk magazine, inclusief alle speciale rapporten en actuele supplementen, evenals een doorzoekbaar archief van eerdere nummers van Risk. Bevat ook toegang tot de volgende tijdschriften: Risk, Operational Risk & Regulation, Structured Products, Custody Risk, Energy Risk, Insurance Risk, Asia Risk, Hedge Funds Review, Journal of Computational Finance, Journal of Credit Risk, Journal of Energy Markets, Journal of Financial Market Infrastructure, Journal of Investment Strategies, Journal of Operational Risk, Journal of Risk, Journal of Risk Model Validation. Deze tijdschriften kun je ook vinden in CatalogusPlus en via Google Scholar, mits je bent ingelogd op het UvA netwerk.

  Preqin eindigt 31 mei

  Op 31 mei 2023 verloopt ons abonnement op Preqin. Via de eigen interface en via WRDS is deze data niet meer te raadplegen. Wij willen iedereen die het afgelopen jaar data heeft gedownload uit Preqin vragen om deze data te verwijderen. Met het aflopen van het abonnement mag er ook geen gebruik meer worden gemaakt van de data.

  Zephyr uit de lucht

  De deals (M&A, IPO, etc.) database Zephyr, uitgegeven door Bureau van Dijk Moody’s, is vervangen door de database Orbis M&A. Deze database van Bureau van Dijk is de nieuwe versie van Zephyr. Zephyr is daarom uit CatalogusPlus en de databaselijsten gehaald.

  Zephyr krijgt opvolger: Orbis M&A

  In april 2023 zal de deals database Zephyr van Bureau van Dijk uit de lucht gaan. Hiervoor in de plaats bieden wij nu alvast de nieuwe versie aan: Orbis M&A. Zephyr blijft beschikbaar tot eind maart.

  Trial Orbis Intellectual Property omgezet in abonnement

  Per 22 december 2022 heeft de UvA een abonnement op Orbis Intellectual Property van Bureau van Dijk. Deze database is een mooie aanvulling op de vele reeds lopende Bureau van Dijk abonnementen. Bovendien biedt deze database een prachtig alternatief voor de gratis online patent databases.

  CRSP Mutual Funds afgesloten

  Vanaf 20 november 2022 heeft de UvA geen toegang meer tot CRSP Mutual Funds in Wharton WRDS.

  Trial Bureau van Dijk Orbis Intellectual Property

  Vanaf 7 november tot en met 21 november hebben medewerkers van de Universiteit van Amsterdam toegang tot een proefperiode in de database Bureau van Dijk Orbis Intellectual Property. Leverancier van intellectual property data in deze database is Lighthouse IP. U kunt contact opnemen met b.witlox@uva.nl voor toegang tot deze proefdatabase. Houd er rekening mee dat er tijdens deze proefperiode geen gegevens kunnen worden gedownload. Het is puur voor evaluatiedoeleinden.

  Sustainable Development Goal (SDG) scores Robeco

  Op 23 augustus 2022 liet Robeco een persbericht uitgaan dat ze in het kader van hun Sustainable Investing Open Access Initiative, hun database met Sustainable Development Goal (SDG) scores beschikbaar stellen aan onderzoekers. Onderzoekers die interesse hebben in toegang tot deze data kunnen een mail sturen naar de informatiespecialist Economie en Bedrijfskunde, Bjorn Witlox b.witlox@uva.nl

  OptionMetrics afgesloten

  Per 1 september 2022 hebben UvA studenten en medewerkers geen toegang meer tot OptionMetrics in Wharton WRDS.

  Nieuw in Wharton WRDS: Trucost Environmental

  Per 23 augustus 2022 hebben UvA studenten en medewerkers toegang tot Trucost Environmental in Wharton WRDS. Met deze data kan de milieu-impact op belangrijke dimensies voor meer dan 15.000 bedrijven worden gemeten. Om milieukosten te beoordelen, milieu- en klimaatrisico's te identificeren en te beheren en peer- en portfolio-analyses uit te voeren vanuit een klimaat- en milieuperspectief. Data begint in 2002.

  Preqin

  Sinds 1 juni 2022 heeft de UvA een abonnement op de database Preqin. Dit abonnement zal een jaar duren. Alle UvA studenten en medewerkers kunnen gebruik maken van deze database via CatalogusPlus op lib.uva.nl > Databases. Ook is de Preqin data toegevoegd aan de abonnementen binnen Wharton WRDS. Preqin is een database met data over investment funds, private equity, venture capital, hedge funds, etc.

  CatalogusPlus verrijkt met zoekfunctionaliteit voor databases

  CatalogusPlus is het startpunt voor het zoeken naar wetenschappelijke literatuur en data. Vanaf 31 mei 2022 kunnen gebruikers ook de databases raadplegen via de catalogus. Lees verder.

 • Informatiebronnen

  Vakspecifieke databases Economie en Bedrijfskunde.

 • Locatie

  De collectie voor Economie en Bedrijfskunde bevindt zich in het Library Learning Centre Roeterseilandcampus, de bibliotheek voor de faculteiten Economie en Bedrijfskunde en Maatschappij- en Gedragswetenschappen. 

 • Collectie

  De collectievorming is gericht op onderwijs en onderzoek van de afdeling Economie en Bedrijfskunde alsmede de Amsterdam Business School. Een groot deel van deze collectie is online te raadplegen. Het deel van de papieren collectie dat recent is, of veel gebruikt wordt, staat in open opstelling in het Library Learning Centre Roeterseilandcampus op de tweede verdieping. Het overige grote deel van de collectie Economie en Bedrijfskunde bevindt zich in het magazijn. Al deze materialen zijn te vinden via CatalogusPlus.

  Aanwinsten (gedrukte boeken en e-books) voor het vakgebied Economie en Bedrijfskunde.

  Materialen die bij bibliotheken elders aanwezig zijn, kun je aanvragen via interbibliothecair leenverkeer.

  Heb je een aanschafsuggestie? Laat het ons weten

 • Ondersteuning

  De informatiespecialist B. Witlox biedt onderwijs- en onderzoeksondersteuning voor medewerkers en studenten van de afdeling Economie en Bedrijfskunde en de Amsterdam Business School. Studenten en medewerkers kunnen individuele ondersteuning krijgen bij het vinden van literatuur en data. Je kunt contact opnemen met de informatiespecialist voor onder andere:

  B. Witlox is ook contactpersoon voor onderzoekers die gebruik willen maken van Eurostat microdata.

  B. Witlox, b.witlox@uva.nl, tel. 020 525 5350

Bjorn Witlox
Specialist wetenschappelijke informatie
Ondersteuning nodig bij onderzoek en onderwijs? Vragen over de collectie of een aanschafverzoek? Neem contact met me op!
Bel of chat met Bjorn via MS Teams