Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Landelijke regels rondom auteursrecht voor onderwijsmateriaal zijn aangescherpt. In juni werden docenten aan de UvA opgeroepen hun onderwijsmateriaal waar nodig aan te passen. Vanaf nu is er ook een gedrukte Copyright Checker beschikbaar: een handige checklist waarmee je kunt nagaan of je bij (her)gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in het onderwijs voldoet aan wet- en regelgeving.

De Copyright Checker geeft informatie over:

  • wat altijd is toegestaan;
  • wat onder voorwaarden toegestaan is; en
  • wat je kunt doen als je er zelf niet uitkomt.

Met ingang van het nieuwe collegejaar is de Copyright Checker in gedrukte vorm af te halen bij Bibliotheeklocaties en (staf)secretariaten van de opleidingen. De checklist is gedrukt op gerecycled papier en in kleine oplages verspreid. De Copyright Checker is ook digitaal beschikbaar. Houd de checklist erbij wanneer je met je onderwijsmateriaal aan de slag gaat.

Naleven regels verplicht per 4 september 2023  

Bij het aanbieden van lesmateriaal heb je als docent te maken met auteursrecht. Bijvoorbeeld bij het overnemen van tijdschriftartikelen, boekhoofdstukken of afbeeldingen in een reader, presentatie, Canvas of Teams. De UvA neemt deel aan de landelijke Easy Access afkoopregeling (2023-2025). Daardoor kun jij als docent auteursrechtelijk beschermd materiaal (her)gebruiken ter toelichting van niet-commercieel onderwijs. Hiervoor gelden wél voorwaarden. Deze voorwaarden zijn recent gewijzigd en de nieuwe regels moeten met ingang van het nieuwe collegejaar (2023-2024) worden nageleefd.

Ondersteuning of advies nodig?