Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open access heeft als doel om publiek gefinancierd onderzoek voor iedereen toegankelijk te maken. Open access publicaties zijn beter vindbaar, worden vaker geciteerd en hebben een groter bereik.

Als je een tijdschrift selecteert, wordt in veel gevallen onder ‘RoMEO color’ informatie getoond over publiceerbaarheid in open access. Ook regels die de uitgever stelt rond open access, bijvoorbeeld embargoperiodes, zijn hier te vinden.

Digitale versie, bijlagen en links

Pure kan publicaties open access beschikbaar maken. Ze zijn dan voor iedereen zonder drempels te raadplegen en vindbaar via Google (Scholar).
Gebruik de knop ‘Electronic version(s), and related files and links’ om

  • de uitgevers-pdf te uploaden voor verificatie
  • deze open access te publiceren als dat auteursrechtelijk is toegestaan (kies voor ‘open’). De beschrijving wordt nu inclusief de pdf opgeslagen in UvA-DARE en zichtbaar op de Profielpagina
  • zo niet: kies voor ‘closed’ of ‘embargoed’. In dit geval kun je zichtbaarheid en toegankelijkheid van de publicatie vergroten door, indien dat auteursrechtelijk wel is toegestaan, de post- of pre-print (eventueel na een kort embargo) ‘open’ te uploaden.
  • de DOI of link naar de publicatie op het web toe te voegen voor verificatie. Is er geen DOI beschikbaar, plaats dan de link naar de publicatie bij de uitgever. Geïnteresseerden kunnen dan eenvoudig (eventueel tegen betaling) de originele versie vinden. De Bibliotheek gebruikt de link om de bibliografische gegevens te verifiëren.

De beschrijving wordt nu, indien toegestaan incl. toegang tot de publicatie, getoond in UvA-DARE en op de Profielpagina.

Meer over Pure

Terug naar de helponderwerpen: Werken met Pure.