Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Mendeley is een programma waarmee je bestanden, zoals pdf-bestanden van artikelen, rapporten, e.d. kunt opslaan en van aantekeningen voorzien. Literatuurverwijzingen naar artikelen zijn te gebruiken in Word. Ook kun je met Mendeley samenwerken in privé groepen en documenten met elkaar delen.
Mendeley

Een citatiemanager kiezen

Naast Mendeley zijn RefWorks en Zotero beschikbaar als citatiemanager. Sta je voor de keuze, dan is hier een overzicht van voor- en nadelen van elke citatietool.

De gangbare versie van Mendeley is Mendeley Reference Manager. Let op: Mendeley Reference Manager is niet geschikt als je wilt werken met citaties in voetnoten. Met de oudere versie, Mendeley Desktop, kan dat wel, maar deze is alleen te downloaden voor UvA-medewerkers via het Software center op een UvA-computer.

Met Mendeley aan de slag

  1. Open een account via de website van Mendeley. Als je Mendeley Desktop via het Software center gaat installeren, binnen het UvA-netwerk bent, of thuis met een UvA computer werkt, gebruik dan een persoonlijk e-mail adres, dus niet je UvA-mail adres. Dit om problemen met inloggen in Mendeley Desktop te voorkomen.
  2. Download en installeer Mendeley Reference Manager via de website van Mendeley.  Werk je met een UvA computer en wil je Mendeley Desktop installeren, dan kan via Start > Software Center.  
  3. Zorg dat Word afgesloten is. Installeer dan Mendeley Cite, via Tools > Install Mendeley Cite for Microsoft Word. Als je Mendeley Desktop via het Software Center geïnstalleerd hebt, installeer dan de Word plug-in viaTools > Install MS Word plug-in. Mendeley Cite of de Word plug-in wordt in Word zichtbaar via de tab References. Daarmee breng je in Word documenten citaties en bibliografieën aan op basis van de gegevens die je in Mendeley hebt opgeslagen. Let op: Op UvA-computers kunnen zowel Mendeley Cite-O-Matic als Mendeley Cite zichtbaar zijn in de References ribbon in Word. Gebruik deze niet door elkaar in één document!

Opwaardering naar de Institutional Edition

Als je binnen het UvA domein (verbonden met UvAvpn of op een UvA-locatie) inlogt in Mendeley Web,  krijg je automatisch toegang tot de Mendeley Institutional Edition. Hiermee kun je een onbeperkt aantal privé groepen met maximaal 100 leden creëren. De gedeelde opslagruimte is uitgebreid naar 100 GB.

Privacy van gegevens

De gegevens die je opneemt in Mendeley zijn literatuurverwijzingen, verwijzingen naar webpagina’s en documenten. Deze zijn niet of in geringe mate vertrouwelijk en alleen toegankelijk voor jezelf en degenen die je zelf selecteert als je samenwerkt in een Private group.

Meer informatie