Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De voordelen van wetenschappelijke communicatie in gerenommeerde tijdschriften en boeken zijn onmiskenbaar. Tegelijkertijd nemen zorgen over twijfelachtige publicatiepraktijken toe. Hoe kun je roofuitgevers en twijfelachtige publicatiepraktijken herkennen, en wat zijn de gevolgen voor wetenschappelijke integriteit?
Kerngegevens van evenement Roofzuchtige uitgevers en dubieuze publicatiepraktijken
Datum
26 september 2024
Tijd
15:30 -17:00
Ruimte
Singel 425 (Bibliotheek UvA - Potgieterzaal)

Open access specialist van de Bibliotheek UvA/HvA, Pascal Braak, is co-auteur van een praktische gids over roofzuchtige en dubieuze publicatiepraktijken om (beginnende) wetenschappers wegwijs te maken in deze complexe kwestie. De gids biedt praktisch advies over hoe je de betrouwbaarheid van tijdschriften kunt beoordelen voordat je werk indient.

Met deze gids als uitgangspunt organiseert de Bibliotheek op donderdag 26 september van 15:30 tot 17:00 uur een rondetafelgesprek over roofzuchtige uitgevers en dubieuze publicatiepraktijken, hoe de integriteit van onderzoek te waarborgen, weloverwogen beslissingen te nemen bij publiceren en om te gaan met roofzuchtige uitgevers.

Het evenement is toegankelijk voor alle onderzoekers en academici, beleidsmakers en ondersteunend personeel van de UvA en HvA.

Voertaal
Engels (tenzij alle aanwezigen Nederlandstalig zijn)

Aanmelden

Programma en deelnemers

15:30-15:45 Inleiding
Het rondetafelgesprek wordt ingeleid met een presentatie over roofzuchtige uitgevers en dubieuze uitgeefpraktijken door Pascal Braak (Open access specialist bij de Bibliotheek UvA/HvA), waarbij de belangrijkste overwegingen en dilemma's voor de discussie aan bod komen

15:45-16:30 Rondetafelgesprek
Deelnemers aan het rondetafelgesprek zijn:
-Simon Speksnijder – Beleidsmedewerker Onderzoek (Open Science), Academische Zaken (UvA)
-Bert Bakker – Universitair hoofddocent Good Research Practices aan de Amsterdam School of Communication Research, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (UvA)
-Wendy Boerboom-Possel – Secretaris van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit en vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit bij de afdeling Onderwijs en Onderzoek (HvA)
-Frank Jan de Graaf – Lector Corporate Governance en Leiderschap aan het Centre for Economic Transformation (HvA)
-Gerben ter Riet – Klinisch epidemioloog aan de faculteiten Gezondheid (FG), Bewegen en Sport en Voeding (FBSV) bij de HvA en Open Science specialist (HvA en AUMC)
- Sible Andringa - Hoogleraar didactiek van de tweedetaalverwerving aan de Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA)

16:30-17:00 Netwerkdrankjes
Het evenement wordt afgesloten met hapjes en drankjes.

Iedereen bij de UvA en HvA die geïnteresseerd is in het onderwerp is welkom om deel te nemen aan de discussie. Er zal gelegenheid zijn om vragen te stellen of persoonlijke ervaringen met twijfelachtige en roofpublicaties te delen. Omdat roofpublicaties een gevoelig onderwerp kunnen zijn, is de Chatham House Rule van toepassing op dit evenement.

Locatie

Universiteitsbibliotheek

Ruimte Singel 425 (Bibliotheek UvA - Potgieterzaal)
Singel 425
1012 WP Amsterdam