Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

Hoe vind ik recensies?

Recensies van boeken en/of films vind je in meerdere databases waarop de UvA een abonnement heeft.

Nexis Uni bevat de volledige teksten van artikelen uit kranten, vak- en opiniebladen, waaronder recensies. Typ de titel van het boek met aanhalingstekens er omheen bijv. ”the mirror and the light”.

Academic Search Premier

Typ de titel in en verander “select a field (optional)” in “reviews and products”. Voeg op de volgende regel eventueel de naam van de auteur of regisseur toe; handhaaf dan "select a field (optional)".

WorldCat Discovery

Vul enkele woorden uit de titel van het boek of de film in. Klik links van de zoekresultaten bij Materiaalsoort op Artikelen.

Boeken

In de IBR-Online (Internationale Bibliographie der Rezensionen geistes- und sozialwissenschaftlicher Literatur) ligt het accent op sociale- en geesteswetenschappen. Voer de naam van de auteur in en enkele woorden uit de titel.

Web of Science

  • vul op de eerste regel één of meer woorden uit de boektitel in; gebruik voor niet-Engelstalige titels toch Engelse woorden
  • voeg daaraan toe de achternaam van de auteur met een asterisk
  • vervang "topic" in het uitklapmenu door "title" en klik op search

LiteRom: bevat recensies van Nederlandse en Vlaamse literaire werken. Je kunt Literom alleen raadplegen binnen de UvA-gebouwen.

BNTL: de Bibliografie van de Nederlandse taal- en literatuurwetenschap bevat publicaties over Nederlandse taal- en letterkunde vanaf 1940. Voor recensies van primaire literatuur, kies publicatietype artikel (uit tijdschrift, boek of website). Het publicatietype recensie is uitsluitend voor het vinden van besprekingen van secundaire literatuur.

Films

  • Screen studies collection. Vul (een deel van) de titel van de film en vink FIAF Index aan.
  • Arts and Humanities Citation Index (A&HCI)  Vul enkele woorden in uit de  filmtitel en vervang Topic door Title. Voeg een tweede zoekregel toe en kies voor Film Review in Document Type.
    Voorbeeld: million dollar baby in Title AND Film Review in Document Type

Hoe krijg ik de recensie in handen?

Als bij een zoekresultaat UvA-linker staat, kun je zien of het artikel fulltext te krijgen is of waar een gedrukte versie beschikbaar is. Ontbreekt de UvA-Linker, zoek dan op titel van het tijdschrift of ISSN in CatalogusPlus.

Is het tijdschrift niet binnen de UvA aanwezig, raadpleeg dan WorldCat Discovery op titel van het artikel of, als je het artikel niet vindt, op titel van het tijdschrift.