Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

Hoe vind ik brieven?

De UvA bezit een grote collectie brieven. Beschrijvingen ervan kun je vinden in de UvA CataloguePlus. Kies voor Advanced Search en selecteer Material Type: Manuscripts. Kies in het uitklapmenu bij Any field voor Author als je op afzender of ontvanger wilt zoeken, en voor Any Field als je op plaats wilt zoeken. Geef zo nodig een begin- en eindjaar op, bijvoorbeeld Start date 1850, End date 1870.

collectie- en archiefinventarissen. Vul onder ‘zoekterm’ in: brieven OR correspondentie en selecteer onder ‘kies een zoekbron’ Collecties en archieven.

Sommige brieven zijn nog niet online ontsloten. Raadpleeg daarom ook de kaartcatalogi in de Onderzoekzaal van het Allard Pierson.

Nationale brievencatalogus

De Catalogus Epistularum Neerlandicarum bevat beschrijvingen van brieven uit de collecties van samenwerkende Nederlandse erfgoedinstellingen, waaronder de UvA, de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum. Kies in het Afzender-uitklapmenu waarop je wilt zoeken.

Gepubliceerde briefwisselingen

Briefwisselingen die in boekvorm zijn uitgegeven, vind je in UvA CataloguePlus: combineer de naam van de briefschrijver met de zoekterm brie, corresp? of letter? en kies UvA books+.