Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De bouw van de nieuwe Universiteitsbibliotheek (UB) is een ingewikkelde en omvangrijke opgave voor de UvA en haar uitvoerende partijen. Om belangstellenden hier een kijkje in te geven publiceert de UvA maandelijks 'UB in Beeld'. Met beeldmateriaal laten wij zien wat er zich afspeelt in de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis, wat de nieuwe UB gaat worden. Bezoek je deze pagina via een computer? Klik op de foto's om te vergroten.

Binnen de bouwkuip die wordt afgesloten door de damwanden vindt bemaling plaats. De positie van de bemaling is net buiten de ontgravingszone in de hoek van de kelder met het regenwaterbassin dat onder de entree van de fietsenkelder komt.
Nu de begane grondvloer gereed is, is begonnen met het uitgraven van de kelder. Hierdoor worden de contouren van de vide in het atrium al duidelijk zichtbaar.
Om bij het uitgraven niet verrast te worden door verzakkingen van de grond waardoor de nieuwe funderingspalen zouden kunnen gaan knikken, wordt de grond in twee lagen ontgraven en wordt op een groot aantal plaatsen de exacte verticale positie van de paal gemeten. Hier zien we het inbrengen van een maatstaaf.
Graven vide UB: de graafwerkzaamheden zijn gestart onder het pand. Deze werkzaamheden beginnen in de binnentuin en verplaatsen zich langzaam onder het pand. Als eerste richting en onder de nieuwbouw.
Om voldoende op schema te blijven is het van belang dat er ook in de zomerperiode werkzaamheden op het UB-bouwterrein zijn uitgevoerd.
Deze boorstelling was een speciaal transport door de omvang en functie. Deze machine is nodig om de filterbemaling aan te kunnen brengen, welke benodigd is voor het drooghouden van de bouwkuip. Vanwege de bodemvervuiling en lengte / diepte van de filterbuizen is deze methode noodzakelijk geworden.

De beelden van juli terug zien? Klik hier