Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Inleiding

Adviezen met betrekking tot AMvB’s en KB’s werden vanaf mei 1980 tot juli 2009 gepubliceerd in het Bijvoegsel van de Staatscourant. Per 1 juli 2009 is dit Bijvoegsel opgeheven en worden de adviezen in de Staatscourant zelf gepubliceerd.

Het Bijvoegsel van de Staatscourant is opgenomen in Adviezen Raad van State m.b.t. AMvB’s en KB’s. Naast adviezen m.b.t. besluiten staan hier ook adviezen in over wetsvoorstellen die nooit zijn ingediend bij de Tweede Kamer. (Bij wetsvoorstellen die wél zijn ingediend, staan de adviezen in de betreffende kamerstukken, de blauwe bijlage).

Alle adviezen vanaf 2000 zijn digitaal beschikbaar via de website van de Raad van State. Papieren versies van adviezen zijn beschikbaar bij verschillende bibliotheken in Nederland; raadpleeg hiervoor WorldCat Discovery.

Het vinden van een advies

Het advies m.b.t. een KB of AMvB is in twee stappen te vinden:

  1. Zoek in de publicatie van het AMvB of KB op in welk bijvoegsel bij de Staatscourant het advies is verschenen;
  2. Zoek dit bijvoegsel op in de Adviezen Raad van State m.b.t. Amvb’s en Kb’s.

Toelichting op stap 1:
Een AMvB of KB wordt gepubliceerd in de Staatscourant of het Staatsblad. In de Staatscourant staat onderaan de publicatie van een KB of AMvB vermeld bij welke Staatscourant het advies van de Raad van State in het bijvoegsel verschijnt. In het Staatsblad staat deze aankondiging op pagina 2.
N.B. Weet je niet waar het betreffende besluit is gepubliceerd, zoek dat dan eerst op in een andere databank, bijvoorbeeld Legal Intelligence, Overheid.nl of het papieren Systematisch Register op Staatsblad en Staatscourant.

Toelichting op stap 2:
De adviezen zijn per maand ingevoegd en hebben geen eigen nummering, maar verwijzen naar de Staatscourant waarvan ze het bijvoegsel zijn. Er verschijnt één bijvoegsel per maand en deze kan meerdere adviezen bevatten.
De bijvoegsels bevatten geen inhoudsopgave, dus alleen door te bladeren kom je bij het juiste advies terecht. Omdat de bijvoegsels bestaan uit verschillende documenten die allemaal al een eigen paginanummering hebben, heeft ieder bijvoegsel nog een eigen, doorlopende paginanummering, te herkennen aan het stempelachtige uiterlijk.

Inhoud van Bijvoegsels vinden in de Staatscourant

Het is mogelijk te zien welke adviezen in een bepaald Bijvoegsel zijn opgenomen zonder meteen de banden Adviezen Raad van State m.b.t. AMvB’s en KB’s ter hand te nemen. Kijk daarvoor in de betreffende Staatscourant bij het kopje Bijvoegsels. Daar vind je de inhoud van het bijvoegsel.

Advies m.b.t. een niet-ingediend wetsvoorstel

Adviezen met betrekking tot wetsvoorstellen die niet zijn ingediend bij de Tweede Kamer worden ook als Bijvoegsel bij de Staatscourant gepubliceerd. Hiervoor is geen register. De enige manier om een advies te vinden is dus bladeren door de jaren waarin het advies waarschijnlijk is geschreven.