Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Nieuwgrieks

Op deze pagina is relevante informatie verzameld voor studenten en medewerkers van de afdeling Nieuwgrieks. 

Als het niet lukt de informatie te vinden die je zoekt, mail dan naar j.m.schouten@uva.nl.

 • Informatiebronnen
 • Locatie

  De collectie Literatuurwetenschap vind je in het P.C. Hoofthuis Bibliotheek en Library Learning Center in het Universiteitskwartier.

 • Collectie

  De bibliotheekcollectie Byzantinologie en Nieuwgrieks van de UvA is de belangrijkste collectie op deze vakgebieden binnen het Nederlandse taalgebied. De collectie omvat ca. 30.000 boeken (waarvan ongeveer de helft in open opstelling en de rest in het gesloten magazijn), ca. 50 lopende tijdschriften (de recentste 15 jaargangen in open opstelling en soms digitaal) en ca. 200 afgesloten tijdschriften (in het gesloten magazijn).

  De zwaartepunten van de collectie zijn:

  • Byzantijnse en Nieuwgriekse letterkunde (teksten en studies over teksten), met nadruk op de volgende perioden: 8e - 10e eeuw, Renaissance (in het bijzonder op Kreta), 20e - 21e eeuw.
  • Nieuwgriekse taalkunde en taalverwerving met een zeer uitgebreide collectie lesmethodes en algemene en specialistische woordenboeken. Er zijn ook veel publicaties over Griekse dialecten van het huidige Griekenland en daarbuiten (o.m. Kretenzisch, Cypriotisch, Pontisch, Kappadocisch).
  • Byzantijnse en moderne Griekse kunst (bouwkunst, beeldende kunsten, muziek, toneel en film). 
  • Byzantijnse en moderne Griekse  politieke, sociale en economische geschiedenis, inclusief de geschiedenis van de Griekstalige gebieden onder Venetiaans en Ottomaans bestuur.
  • Geschiedenis, literatuur en kunst van Cyprus.

  De collectie in open opstelling groeit met ongeveer vierhonderd nieuwe boeken per jaar. Dit betekent dat relatief minder gebruikte boeken regelmatig worden verplaatst naar het gesloten magazijn. Ze zijn opvraagbaar via de online catalogus (optie Zoeken in de Catalogus).

 • Ondersteuning

  Voor ondersteuning bij onderzoek en onderwijs, vragen over de collectie of een aanschafverzoek, neem contact op met Jenneken Schouten. 

  J.M. (Jenneken) Schouten

  Informatiespecialist Nieuwgrieks

 • Datamanagement

  Alle informatie over datamanagement voor Nieuwgrieks vind je op de website voor datamanagement voor taal- en cultuuronderzoek. 

  Datamanagement in Talen en Culturen
Jenneken Schouten
Informatiespecialist Nieuwgrieks
Ondersteuning nodig bij onderzoek en onderwijs? Vragen over de collectie of een aanschafverzoek? Neem contact met me op!
Stuur een e-mail naar j.m.schouten@uva.nl Of neem contact op met de bibliotheek