Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Toegang tot publicaties via de Bibliotheekcatalogus van de UvA is in het kader van een proef dit jaar uitgebreid met ruim 195.000 wetenschappelijke e-books. Het gaat om o.a. bundels, handboeken en monografieën van uitgevers Brill (25.000), De Gruyter (130.000), Taylor & Francis (35.000) en SAGE (5.700). Alle vakgebieden zijn in de selectie vertegenwoordigd, het zwaartepunt ligt bij de geestes- en sociale wetenschappen. Waarom is de toegang uitgebreid, en wat verandert er voor jou?
Monique Kooijmans

Onbeperkte toegang

Gedurende één jaar kunnen ruim 195.000 e-books onbeperkt geraadpleegd en gedownload worden. Ook door meerdere gebruikers tegelijkertijd. Een link naar een publicatie kan worden opgenomen in een literatuurlijst op Canvas. Studenten, docenten en onderzoekers kunnen gemakkelijker het materiaal vinden waar zij naar op zoek zijn, en hoeven minder aanschafsuggesties voor boeken te doen.

Waarom deze proef?

Een jaar lang (van september 2023 tot september2024) is tegen betaling toegang verleend tot de complete collectie e-books van geselecteerde uitgevers. Taylor & Francis geeft alleen toegang tot hun recente e-books, gepubliceerd tussen 2017 en 2024. Door gebruikersstatistieken te analyseren krijgt de Bibliotheek meer inzicht in de e-books waar vraag naar is. Na een jaar wordt beoordeeld welke boeken het meest geraadpleegd zijn. Deze worden vervolgens toegevoegd aan de collectie.

Inclusieve collectie

Er worden door de Bibliotheek nog steeds boeken besteld bij kleine uitgevers. Het gaat dan bijvoorbeeld om hardcopy boeken van uitgevers die niet over de middelen beschikken om e-books uit te geven. Onderzoekers en docenten kunnen de Bibliotheek blijven benaderen voor de acquisitie van publicaties die van belang zijn voor de collectie.