Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA participeert in nationale ‘Read & Publish’ overeenkomsten waardoor UvA-onderzoekers – naast leesrechten – de mogelijkheid hebben om kosteloos open access te publiceren in meer dan 11.000 tijdschriften. In 2023 zijn er weer verschillende overeenkomsten vernieuwd of verlengd. Daarnaast sluit de UvA ook zelfstandig overeenkomsten met uitgevers. Wat is er nieuw in 2023?

Nieuw of verlengd in 2023

De nationale ‘Read & Publish’ overeenkomsten komen tot stand in bibliotheekverband (UKB) en in samenwerking met Universiteiten van Nederland (voorheen VSNU). De overeenkomsten hebben doorgaans een looptijd van drie jaar. Elk jaar worden enkele overeenkomsten met uitgevers vernieuwd of verlengd, of komen nieuwe overeenkomsten tot stand. Onderzoekers kunnen de Open Access Journal Browser raadplegen voor meer informatie over de opties om open access te publiceren. 

Nieuwe overeenkomsten 

Met ingang van 2023 zijn er nieuwe driejarige Read & Publish overeenkomsten afgesloten met Walter de Gruyter en IOS Press. Met Springer is een jaar verlenging overeengekomen onder dezelfde voorwaarden.  

Subscribe to Open (S2O) 

Nieuw dit jaar zijn de driejarige S2O overeenkomsten met Amsterdam University Press en Annual Reviews. Deelnemende universiteiten – waaronder de UvA – blijven deze periode abonnementsgeld betalen en de uitgevers maken hun tijdschriften ‘diamant open access’; auteurs hoeven niet meer te betalen om open access te publiceren.  

Zelfstandige overeenkomsten 

De Bibliotheek sluit voor de UvA ook zelfstandig Read & Publish overeenkomsten af met (kleinere) uitgevers. Alle bestaande overeenkomsten zijn in 2023 weer met een jaar verlengd onder dezelfde voorwaarden. Met IOP Publishing is een nieuwe driejarige overeenkomst afgesloten waarbij het aantal tijdschriften waarin kosteloos gepubliceerd kan worden met 34 titels is uitgebreid. Met ingang van dit jaar zijn er ook overeenkomsten afgesloten met Microbiology, ACM, SPIE en Rockefeller University Press.   

Mogelijke wijziging voorwaarden open access publiceren 

Door de nieuwe overeenkomsten kunnen de voorwaarden rond het kosteloos open access publiceren veranderen; bijvoorbeeld bij welke tijdschriften dit mogelijk is, voor welke artikeltypen of welke beschikbare publicaties binnen de overeenkomst vallen.  

De voorwaarden van de 20 nationale Read & Publish overeenkomsten waarin de UvA participeert zijn te vinden op openaccess.nl. Met de Open Access Journal Browser kan snel opgezocht worden of een specifiek tijdschrift deel uitmaakt van een overeenkomst. 

Meer informatie? 

De Bibliotheek geeft voorlichting, advies en beantwoordt praktische vragen over open access publiceren. Meer informatie over open access vind je op de ondersteuningspagina van de Bibliotheek. Heb je een vraag? Mail naar openaccess@uva.nl.