Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De Bibliotheek hanteert voortaan voor de gehele collectie proefschriften hetzelfde bewaarbeleid dat ook voor de hedendaagse proefschriften geldt. Van ieder proefschrift worden twee exemplaren bewaard: één digitaal en één fysiek. Voor het depot betekent dat een deel van de proefschriften is afgevoerd, waarmee meer dan 600 meter vrije plankruimte is gecreëerd. Dit project maakt deel uit het Programma Ruimtegebruik Depots, dat tot een reductie van twintig procent in de gebruikte vierkante meters zal leiden.

Afbeelding: Monique Kooijmans
Magazijnmedewerker aan het werk. (Afbeelding: Monique Kooijmans)

Om dit doel te bereiken, is het bewaarbeleid voor de hele collectie proefschriften herzien.

Dit betekent dat er nu van ieder proefschrift twee exemplaren aanwezig zijn: één digitaal en  één fysiek. Voor de Bibliotheek betekent dit dat een deel van de proefschriften afgevoerd kon worden.

Voor de exemplaren waarvan nog geen digitaal exemplaar beschikbaar is, wordt dan één extra fysiek exemplaar behouden, zodat deze op den duur gebruikt kan worden om te digitaliseren.

Het opschonen van de collectie proefschriften heeft 639 meter vrije plankruimte in het IWO‐depot in Amsterdam  Zuid-Oost opgeleverd.

Programma Ruimtegebruik Depots

Het ruimtegebruik van de UvA-collecties in het depot wordt in drie jaar met twintig procent teruggebracht en de achterstanden in het catalogiseren van archieven en krantencollecties worden ingehaald. Na het opschonen van de krantentitels en proefschriften, wordt het eerstvolgende project het afvoeren van de aanwezige dubbele monografieën. Daarnaast zijn de voorbereidingen begonnen voor de deselectie van de collectie tijdschriften.

Collectie Nederland

De reductie die de Bibliotheek hanteert betreft materiaal dat in meerdere exemplaren in het depot of bij andere  academische bibliotheken in Nederland aanwezig is. Uitgangspunt is dat de collectie van de UvA onderdeel uitmaakt van de (wetenschappelijke) Collectie Nederland.

Vragen over dit project?

Neem contact met de Bibliotheek op.