Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Onder het motto ‘Open Kennis!’, inclusief uitroepteken, heeft de Bibliotheek de afgelopen maanden hard gewerkt aan een van haar belangrijkste doelstellingen voor 2019-2022: het open en online beschikbaar stellen van collecties met bijbehorende beschrijvingen, de zogeheten metadata. Achter de schermen is de digitale infrastructuur gebouwd die hiervoor nodig is. Nu is het zover: een eerste deel van onze metadata is nu als open data voor iedereen beschikbaar.

Foto: Deb Beatty Mel (Flickr cc)

De Bibliotheek stelt haar collecties en de bijbehorende bibliografische metadata graag beschikbaar voor iedereen, onder de noemer ‘Open Data’. Daarbij streven we naar ‘Linked Open Usable Data’, oftewel LOUD. Linked betekent daarbij dat deze databronnen niet op een eilandje op zichzelf staan, maar dat ze geschikt zijn om dwarsverbanden te maken. Usable staat ervoor dat de data bruikbaar moet zijn. Daarom publiceert de Bibliotheek de metadata met een beschrijving van wat de beschikbare databronnen precies bevatten, hoe ze gelezen kunnen worden en onder welke voorwaarden ze gebruikt kunnen worden.

Als eerste is begonnen met een deel van de collectie in het centrale bibliotheeksysteem. Onder andere de beschrijvingen van kaarten, brieven, incunabelen, afbeeldingen, audio en video zijn als set beschikbaar. Een onderzoeker of ontwikkelaar kan deze sets als geheel downloaden, maar kan specifieke objecten ook combineren met data uit andere online bronnen. Deze mogelijkheid om verbindingen te leggen is de grote kracht van ‘linked open data’, wat nieuwe vormen van onderzoek en publicatie mogelijk maakt. Zo wordt op 25 juni met het Badisches Landesmuseum een eerste hackathon georganiseerd op het ontsluiten van museumcollecties met open data en kunstmatige intelligentie. We zijn razend benieuwd naar de uitkomsten daarvan, en wat onderzoekers verder uit onze data kunnen gaan halen.