Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Arbowet schrijft voor dat bedrijven en organisaties medewerkers opleiden tot BHV'ers (bedrijfshulpverleners). Dus ook bij de UvA (en daarmee de bibliotheeklocaties) is een aantal medewerkers goed getraind en geoefend om hulp te kunnen bieden bij incidenten en onveilige situaties in het bedrijf.

De BHV’ers bij de UvA en de Bibliotheek zijn opgeleid om:

  • eerste hulp bij ongevallen te verlenen;
  • een beginnende brand te beperken en te bestrijden;
  • zo nodig het gebouw te ontruimen bij calamiteiten;
  • te alarmeren en te communiceren met collega’s en hulpdiensten.

Naast BHV’ers bestaat de bedrijfshulpverlening ook uit EHBO’ers, BHV-ploegleiders en gespecialiseerde BHV’ers zoals ademluchtdragers op Science Park.

Het icoon dat bekendstaat als nooduitgang-bord; een persoon die door een opening loopt op een groene achtergrond.
Doe een check

Verken de nooduitgangen in het gebouw, zodat je weet waar je naartoe kunt op het moment dat zich een situatie voordoet waarbij je gebruik moet maken van de nooduitgangen.

Een icoon van een bel die een signaal lijkt af te geven op een rode achtergrond.
‘Slow woop’ alarm?

Bij een Slow woop alarm wordt het gebouw altijd ontruimd. Iedereen is verplicht om dan het gebouw te verlaten via de dichtstbijzijnde nooduitgang en de aanwijzingen van de BHV op te volgen.

Een wit pictogram op een groene achtergrond dat aangeeft dat je vluchtwegen moet volgen middels een pijl die uit een ruimte wijst.
Vluchtwegsymbolen

Volg de witte pictogrammen op een groene achtergrond.

Icoon van een bord dat een verzamelplaats aangeeft.
Verzamelplaats

Begeef je naar de verzamelplaats. In het geval van de UB Singel bevindt deze zich op het Spui (tegenover het Maagdenhuis). Waarschuw de BHV en/of hulpdiensten als er nog mensen in het gebouw zitten.

Icoon van twee personen in een lift, met een rood kruis erdoor.
Liften niet gebruiken

In het geval van ontruiming is het niet toegestaan gebruik te maken van de lift. Neem in die situatie dus altijd de trap. Voor rolstoelgebruikers geldt dat zij zich dienen te melden bij de herkenbare BHV.

Groen icoon met een persoon afgebeeld in BHV-vest
BHV-aanwijzingen

De aanwijzingen van de BHV zijn tijdens BHV-situaties (denk aan: ontruiming, levensbedreigende situaties, brand) altijd leidend, ook als deze in strijd zijn met de standaard procedures.