Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Slimme tools & tips voor tijdens je studie

Studeren verloopt niet altijd even soepel. Soms vind je niet wat je zoekt of is het lastig om je concentratie vast te houden. Onderstaande tools & tips zijn ter ondersteuning om zowel vanuit de bibliotheek, als vanuit huis je maximale productiviteit en concentratie te behouden.

Informatie & software

De Bibliotheek heeft hulpmiddelen beschikbaar die niet bij iedereen bekend zijn. Loop je vast met je studie of wil je goed voorbereid beginnen? Dan kunnen onderstaande tools je op weg helpen.

Van Dale onlinewoordenboeken

Via de UvA heb je toegang tot de Van Dale Onlinewoordenboeken en Van Dale Onlinetaalhandboeken. Hier vind je de meest complete woordenboeken, volledig up-to-date van het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Spaans en Zweeds. Met hoorbare uitspraken van trefwoorden en vervoegingen van de werkwoorden.

De Van Dale Onlinewoordenboeken vind je onder de knop “Databases” in CatalogusPlus.

NexisUni

Een andere handige tool is NexisUni. Deze nieuwsbank omvat data uit meer dan 40.000 betrouwbare nationale en internationale bronnen waarmee je krantenartikelen, bedrijfsinformatie en juridische informatie kan doorzoeken. In Nederland bieden ze informatie uit ruim 212 landelijke en regionale kranten aan en informatie uit opiniebladen, websites, sociale media, blogs en forums.

NexisUni vind je onder de knop 'Databases' in CatalogusPlus, en vervolgens onder de 'N'.

The New York Times

De Bibliotheek heeft een abonnement op The New York Times. Zowel het dagelijkse nieuws is te lezen, als ook het archief van 1851 tot 2015.De artikelen worden getoond met hun oorspronkelijke lay-out. Meld je voor het lezen van het laatste nieuws aan bij nytimes.com/grouppass. Hiervoor moet je wel binnen het UvA-netwerk zijn, of met een VPN-verbinding vanuit huis werken.

De archieven van The New York Times vind je onder de knop 'Databases' in CatalogusPlus, en vervolgens onder de 'N'.

SURFspot

Als UvA-student kun je tegen gereduceerd tarief software van Adobe, Norton, McAfee en Microsoft aanschaffen via SURFspot. SURFspot is dé not-for-profit ICT-webwinkel met speciale onderwijskorting op software, clouddiensten en hardware.

Productiviteitstools

Voor wat extra hulp tijdens het studeren zijn er op het web nuttige applicaties beschikbaar die je kunnen helpen om je concentratie erbij te houden.

Websiteblokkers

Dwaal je altijd af tijdens het studeren? Focus is een website- en applicatieblokker voor MacOS, en Cold Turkey voor MacOS én Windows. Blokkeer websites of het hele internet in soft- en hardcoremode (uitzetten is uitgesloten). Gebruik de pomodorotimer voor interval studiecycli of de planner, zodat het programma volgens vaste tijdschema’s actief is. Een eenmalige aankoop geeft je levenslang toegang.

Forest

Forest is een applicatie die geen websites blokkeert, maar productiviteit aanmoedigt door een boom op je scherm te laten groeien indien je je apparaat met rust laat. Als je toch een website bezoekt, sterft je boom. De applicatie is zowel op je laptop als op je mobiel te installeren.

Flipd

Met Flipd kun je al je productieve tijd handig bijhouden en categoriseren. Er bestaat ook de Focus Lock van Flipd waarmee alle geïnstalleerde applicaties voor een zelf ingestelde tijd worden verwijderd van je telefoon. Je kunt dan alleen nog bellen en sms’en. Zo is het onmogelijk om in de verleiding te komen.

Toggle Tracker

Voor wat houvast in je studietijd is er Toggle Tracker. De extensie voor je browser en de applicatie voor je telefoon laat je met één klik je bezigheden timen. Zo kun je overzichtelijk zien hoeveel tijd je productief hebt gespendeerd. Simpel en doeltreffend.

Vragen?

Neem contact op met Studenten Services van de UvA voor nog meer slimme tools.